| |     latinica | english  
Насловна
Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија

                 Повод за одржавање церемоније подизања државне заставе Републике Србије је долазак и насељавање првих Срба у Онтарио и град Торонто. Овај догађај представља спону између првих српских досељеника, вас као њихових наследника који живите и радите у Канади и матице земље Србије коју ниједна генерација исељеника није заборавила, већ је остала у тесној вези, помажући и чувајући сећање на своје порекло.
                Од првих досељеника па све до данашњих генерација изградила се организована, образована и освешћена српска заједница, која својом очуваном културом и идентитетом доприноси развоју Канаде, али у исто време, прави нераскидиву спону између Канаде и Србије и српских земаља.
Према званичним подацима онтаријске асоцијације мулти-културалног и историјског регистра, као и статистичког завода Канаде, први Срби су се доселили почетком 20. века. Они су радили углавном на северу провинције, а према историјско-статистичким подацима, забележено је да је први Србин, који се населио у Торонто био извесни Сремац Херцег у августу 1903. године, догађај који смо изабрали да обележимо подизањем државне заставе Републике Србије. Прва парохија СПЦ у Онтарију је основана у Хамилтону 1913. године. 
                Због констаног увећавања српске заједнице у Онтарију, указала се потреба за отварањем генреланог конзулата.
                Први југословенски генерални конзулат у Торонту, отворен је 1953. године, који је у то време заступао интересе СФРЈ, а коначно, после распада савезне државе и заједнице Србије и Црне Горе, почев од 5. јуна 2006. започиње са радом Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, служећи грађанима Републике Србије и свим Србима који живе и раде на јурисдикционом подручју овог ГК. 
Захваљујући патриотизму, истрајности и опредељености српске заједнице у Онтарију и Канади, у Торонту је 26. октобра 2004. једна улица добила име "Београдске баште" или ``Beograd Gardens``, чиме је указано поштовање главном граду Републике Србије. Споменик једном од највећих светских научника Србину Николи Тесли на Нијагариним водопадима подигнут је 9. јула 2006.године, а у јулу месецу 2016. године, један од највећих булевара у Хамилтону је, такође, добио назив по овом српском и светском научнику.   
Савремена српска заједница у Онтарију има добру организациону шему која се огледа у постојању епархије Канадске, мноштву удружења, организација, асоцијација, културно-уметничких друштава, хуманитарних организација, спортских друштава, ауто и мото клубова и свака на свој начин обележава, чува и промовише основне српске вредности.
                Српска заједница у Онтарију спада у групу и најактивнијих српских заједница у свету.  О томе говоре многа признања која су организације и појединци добили као награду за њихова остварења, али и као подстрек за њихов даљи рад.
                Само ове године, КПЗС је доделила шест признања и то златне значке Драгани Вараклић, председници СКУД Опленац и председници хуманитарне организације Стара Рашка, Јасмини Вучуровић, диригенту хора Кир Стефан Србин,Рајко Радојевић, професор историје, Гордани Лаковић, књижевници и хуманитарном раднику, док су повеље КПЗС додељене Академији српске народне игре и дневном листу „Новине“ из Торонта. 
                Српска заједница у Онтарију може да се подичи са неколико репрезентативних КУД и хорова, чији су наступи на професионалном нивоу: СКУД Опленац, Академија српске народне игре, хор Кир Стефан Србин, хор Свети Арсеније Сремац из Витбија, као и друга уметничка друштва широм Онтарија. Сви они заједничким снагама доприносе неоспорном и све снажнијем присуству српске заједнице у канадском друштву и својим активностима промовишу српско наслеђе и културу на најлепши могући начин.
                ГК РС у Тотонту се, такође, труди да заједно са српском заједницом допринесе својим активностима промоцији српског култуно-историјског наслеђа. Од средине 2017. године до данас, ГК је установио четири догађаја која су добила или ће добити карактер годишњих манифестација. У новембру 2017. и 2018. године у сарадњи са СНА, започели смо са обележавањем Дана примирја у Првом светском рату, подсећајући на учешће канадског медицинског корпуса на Солунском фронтуна Медицинском факултету Универзитта у Торонту. Са епархијом Канадском, ГК је у фебруару 2018. организовао је заједничку свечаност Светосавске академије и Дана државности Р. Србије у Изабел Бејдер театру, а у марту ове 2019. године, у Културном центру храма „Сабора свих српских светитеља“ у Мисисаги, ГК РС је поново у сарадњи са епархијом Канадском, али и уз свесрдну помоћ групе ентузијаста из српске заједнице, који су заслужни и за данашњу манифестацију, огранизован је веома добро посећен пријем поводом Дана државности РС. 
                Поводом Дана победе 9. маја ове године ГК је положио венац и одао пошту невино настрадалима у Другом светском рату у јеврејском споменичком комплексу у Ерл Бејлс парку у Норт Јорку, у којем је поред назива свих концентрационих логора, исписан и назив концентрационог логора Јасеновац.  У споменичком комплексу је на једном од спомен зидова постављена и спрска застава захваљујући породици Јовановић.
Оно што је, међутим, најважније, све ове манифестације су реализоване заједничким снагама епархије Канадске, српске заједнице и ГК што представља добитну формулу успеха: црква, народ, држава.  Заједно смо јачи и то је у духу са нашим националним слоганом на који би увек требало да се позивамо: "Само слога Србина спашава". 


 


Верзија за штампу
Вести
НАЈНОВИЈИ РЕЖИМ УЛАСКА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ОД 18. МАЈА ДО 01. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ
ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
У ЧАСТ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 15. ФЕБРУАРА 2020. ГОДИНЕ - НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСТАВЉЕН СРПСКО-КАНАДСКИ ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ "ЉУДИ ГОВОРЕ"
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
ИЗЛОЖБА ОРДЕЊА, ПОВЕЉА, ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
Одлука о укидању виза за држављане Јерменије
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија
Дан победе 9. мај - одавање почасти невино настрадалима у Другом светском рату, Торонто
Комеморација жртвама агресије НАТО на Савезну Републику Југославију 1999. године у Генералном конзулату Републике Србије у Тоорнту
"Десетa конференције медицинске дијаспоре“ у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године
Конкурс за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова
Пријем поводом Дана државности Републике Србије у Мисисаги, фебруар/март 2019
Додела председничког одликовања господину Жарку Брестовцу
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВЕТИ КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ
ПРЕДАВАЊЕ И ФОТО ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ КАНАДСКИХ МЕДИЦИНСКИХ МИСИЈА У СРБИЈИ И НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ТОРОНТУ, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СТОГОДИШЊИЦЕ ПОТПИСИВАЊА ПРИМИРЈА 11. НОВЕМБРА 1918. ГОДИНЕ
Уручење Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије у Генералном конзулату, јул 2018. године
Начин плаћања таксе за конзуларне услуге
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Архива вести