| |     latinica | english  
Насловна
Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија

                 Повод за одржавање церемоније подизања државне заставе Републике Србије је долазак и насељавање првих Срба у Онтарио и град Торонто. Овај догађај представља спону између првих српских досељеника, вас као њихових наследника који живите и радите у Канади и матице земље Србије коју ниједна генерација исељеника није заборавила, већ је остала у тесној вези, помажући и чувајући сећање на своје порекло.
                Од првих досељеника па све до данашњих генерација изградила се организована, образована и освешћена српска заједница, која својом очуваном културом и идентитетом доприноси развоју Канаде, али у исто време, прави нераскидиву спону између Канаде и Србије и српских земаља.
Према званичним подацима онтаријске асоцијације мулти-културалног и историјског регистра, као и статистичког завода Канаде, први Срби су се доселили почетком 20. века. Они су радили углавном на северу провинције, а према историјско-статистичким подацима, забележено је да је први Србин, који се населио у Торонто био извесни Сремац Херцег у августу 1903. године, догађај који смо изабрали да обележимо подизањем државне заставе Републике Србије. Прва парохија СПЦ у Онтарију је основана у Хамилтону 1913. године. 
                Због констаног увећавања српске заједнице у Онтарију, указала се потреба за отварањем генреланог конзулата.
                Први југословенски генерални конзулат у Торонту, отворен је 1953. године, који је у то време заступао интересе СФРЈ, а коначно, после распада савезне државе и заједнице Србије и Црне Горе, почев од 5. јуна 2006. започиње са радом Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, служећи грађанима Републике Србије и свим Србима који живе и раде на јурисдикционом подручју овог ГК. 
Захваљујући патриотизму, истрајности и опредељености српске заједнице у Онтарију и Канади, у Торонту је 26. октобра 2004. једна улица добила име "Београдске баште" или ``Beograd Gardens``, чиме је указано поштовање главном граду Републике Србије. Споменик једном од највећих светских научника Србину Николи Тесли на Нијагариним водопадима подигнут је 9. јула 2006.године, а у јулу месецу 2016. године, један од највећих булевара у Хамилтону је, такође, добио назив по овом српском и светском научнику.   
Савремена српска заједница у Онтарију има добру организациону шему која се огледа у постојању епархије Канадске, мноштву удружења, организација, асоцијација, културно-уметничких друштава, хуманитарних организација, спортских друштава, ауто и мото клубова и свака на свој начин обележава, чува и промовише основне српске вредности.
                Српска заједница у Онтарију спада у групу и најактивнијих српских заједница у свету.  О томе говоре многа признања која су организације и појединци добили као награду за њихова остварења, али и као подстрек за њихов даљи рад.
                Само ове године, КПЗС је доделила шест признања и то златне значке Драгани Вараклић, председници СКУД Опленац и председници хуманитарне организације Стара Рашка, Јасмини Вучуровић, диригенту хора Кир Стефан Србин,Рајко Радојевић, професор историје, Гордани Лаковић, књижевници и хуманитарном раднику, док су повеље КПЗС додељене Академији српске народне игре и дневном листу „Новине“ из Торонта. 
                Српска заједница у Онтарију може да се подичи са неколико репрезентативних КУД и хорова, чији су наступи на професионалном нивоу: СКУД Опленац, Академија српске народне игре, хор Кир Стефан Србин, хор Свети Арсеније Сремац из Витбија, као и друга уметничка друштва широм Онтарија. Сви они заједничким снагама доприносе неоспорном и све снажнијем присуству српске заједнице у канадском друштву и својим активностима промовишу српско наслеђе и културу на најлепши могући начин.
                ГК РС у Тотонту се, такође, труди да заједно са српском заједницом допринесе својим активностима промоцији српског култуно-историјског наслеђа. Од средине 2017. године до данас, ГК је установио четири догађаја која су добила или ће добити карактер годишњих манифестација. У новембру 2017. и 2018. године у сарадњи са СНА, започели смо са обележавањем Дана примирја у Првом светском рату, подсећајући на учешће канадског медицинског корпуса на Солунском фронтуна Медицинском факултету Универзитта у Торонту. Са епархијом Канадском, ГК је у фебруару 2018. организовао је заједничку свечаност Светосавске академије и Дана државности Р. Србије у Изабел Бејдер театру, а у марту ове 2019. године, у Културном центру храма „Сабора свих српских светитеља“ у Мисисаги, ГК РС је поново у сарадњи са епархијом Канадском, али и уз свесрдну помоћ групе ентузијаста из српске заједнице, који су заслужни и за данашњу манифестацију, огранизован је веома добро посећен пријем поводом Дана државности РС. 
                Поводом Дана победе 9. маја ове године ГК је положио венац и одао пошту невино настрадалима у Другом светском рату у јеврејском споменичком комплексу у Ерл Бејлс парку у Норт Јорку, у којем је поред назива свих концентрационих логора, исписан и назив концентрационог логора Јасеновац.  У споменичком комплексу је на једном од спомен зидова постављена и спрска застава захваљујући породици Јовановић.
Оно што је, међутим, најважније, све ове манифестације су реализоване заједничким снагама епархије Канадске, српске заједнице и ГК што представља добитну формулу успеха: црква, народ, држава.  Заједно смо јачи и то је у духу са нашим националним слоганом на који би увек требало да се позивамо: "Само слога Србина спашава". 


 


Верзија за штампу
Вести
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Капмања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
ПРВА ПРОСЛАВА ДАНА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ НА НИВОУ ПРОВИНЦИЈЕ ОНТАРИО
СРПСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА КАНАДЕ - УРУЧЕЊЕ ПРЕДСЕДНИЧКОГ ОДЛИКОВАЊА
Постоје услови за бржи развој економске сарадње Србије и Канаде
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Проглашен 10. јул за Дан Николе Тесле у Онтарију
Обележено 80 година од успостављања дипломатских односа Србије и Канаде
Представљање онлајн конкурса за суфинансирање пројеката
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
ИНВЕСТИРАЊЕ У СРБИЈУ Е-СЕКТОР
Вакцинација српских држављана из дијаспоре
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
КОВИД 19 - Вакцинација странаца у Србији
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Република Србија у месецу Франкофоније 2021
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде
Нијагарини водопади осветљени у бојама српске заставе - камере уживо
Видео честитка Амбасаде Републике Србије у Отави поводом Дана државности Републике Србије
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Конкурс за суфинансирање пројекта у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, 29. децембра 2020. године
Додела признања Културно-просветне заједнице Републике Србије
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ОД 18. МАЈА ДО 01. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ
ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
У ЧАСТ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 15. ФЕБРУАРА 2020. ГОДИНЕ - НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСТАВЉЕН СРПСКО-КАНАДСКИ ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ "ЉУДИ ГОВОРЕ"
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
ИЗЛОЖБА ОРДЕЊА, ПОВЕЉА, ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
Одлука о укидању виза за држављане Јерменије
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија
Дан победе 9. мај - одавање почасти невино настрадалима у Другом светском рату, Торонто
Комеморација жртвама агресије НАТО на Савезну Републику Југославију 1999. године у Генералном конзулату Републике Србије у Тоорнту
"Десетa конференције медицинске дијаспоре“ у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године
Конкурс за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова
Пријем поводом Дана државности Републике Србије у Мисисаги, фебруар/март 2019
Додела председничког одликовања господину Жарку Брестовцу
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВЕТИ КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ
ПРЕДАВАЊЕ И ФОТО ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ КАНАДСКИХ МЕДИЦИНСКИХ МИСИЈА У СРБИЈИ И НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ТОРОНТУ, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СТОГОДИШЊИЦЕ ПОТПИСИВАЊА ПРИМИРЈА 11. НОВЕМБРА 1918. ГОДИНЕ
Уручење Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије у Генералном конзулату, јул 2018. године
Начин плаћања таксе за конзуларне услуге
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Архива вести