| |     ћирилица | english  
Naslovna
Matične knjige

PRIJAVE ROĐENJA, SKLAPANJA BRAKA, ČINJENICE SMRTI I DRUGIH PROMENA LIČNOG STATUSA

Posredstvom Generalnog konzulata R. Srbije u Torontu možete izvršiti upis i promene podataka u matičnim knjigama u R. Srbiji:
1. prijava rođenja deteta
2. prijava braka
3. prijava smrti
Ostale promene podataka u matičnim knjigama, kao što su promena ličnog imena ili
prijava kanadske sudske presude o razvoda braka, mogu se izvršiti isključivo u Republici Srbiji.


PRIJAVA ROĐENJA DETETA U INOSTRANSTVU I NA TERITORIJI KANADE

Za prijavu deteta rođenog u Kanadi radi upisa u matičnu knjigu rođenih i evidenciju državljana Republike Srbije portebni su sledeći ispunjeni uslovi i  dokumenta:

Da su u trenutku rodjenja deteta, jedan ili oba roditelja imali državljanstvo Republike Srbije; 

1. Popunjen zahtev (formular) za upis u matičnu knjigu rođenih Republike Srbije potpisan od strane oba roditelja u Generalnom konzulatu. Ukoliko zahtev šaljete poštom, potrebno je da potpisi roditelja budu overeni od strane Notary Public-a;

2. Popunjen zahtev (formular) za upis deteta u evidenciju državljana Republike Srbije. Ukoliko zahtev šaljete poštom, potrebno je da potpisi roditelja budu overeni od strane Notary Public-a;

3. Za decu rođenu u inostranstvu, uključujući i Kanadu:

• U Ontariju - Certified Copy of Birth Registration (Statement of Live Birth - Long Form), overen u Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto).  Takav dokument, potrebno je da se prevede na  srpski jezik-ćirilicom od strane ovlašćenog prevodioca ili sudskog tumača za sprki jezik;

•U drugim provincijama/teritorijama – original Birth Certificate overen u Global Affairs Canada i  Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik-ćirilicom.

4. Fotokopije važećih biometrijskih pasoša Republike Srbije ili ličnih karata za oba roditelja (ako je jedan roditelj strani državljanin priložiti kopiju stranog pasoša). Ukoliko roditelji ne poseduju važeće biometrijske pasoše Republike Srbije ili lične karte, neophodno je, uz kopije stranih pasoša, priložiti fotokopije uverenja o državljanstvu Republike Srbije za oba roditelja ili popuniti obrazac (formular ZUP)

5. Izvod iz matične knjige venčanih. Ukoliko je brak sklopljen u inostranstvu, uključujući i Kanadu i nije upisan u matične knjige venčanih u Republici Srbiji, potrebno je podneti i zahtev za prijavu braka (pribaviti Certigfied Copy of Mariagge Registration - Long Form. Pogledati pod naslovom Prijava braka sklopljenog u inostranstvu, uključujući i Kanadu).  

6. Ukoliko je dete starije od 14 godina, potrebna je njegova saglasnost (Formular).

7. Konzularni troškovi u iznosu od 30 CAD se plaćaju putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia of Serbia.

8. Kontakt podaci (e-mail adresa i broj telefona);

Napomena: Originalna dokumenta se šalju nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji i ne vraćaju se podnosiocu zahteva.


PRIJAVA BRAKA SKLOPLJENOG U KANADI

Za prijavu braka zaključenog u Kanadi, radi upisa u matičnu knjigu venčanih po mestu poslednjeg prebivališta u Republici Srbiji, potrebno je ovom Generalnom konzulatu dostaviti sledeće:

1. Popunjen zahtev  za prijavu braka (formular), potpisan od strane supružnika. Potpisi treba da budu overeni od strane Notary Public, ukoliko se zahtev ne podnosi lično u Ambasadi.

2. Izjava o prezimenu posle zaključenja braka, potpisana od oba supružnika (formular).
• Brak sklopljen u Ontariju - Certified Copy of Birth Marriage (Marriage License) overen u Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na  srpski jezik-ćirilicom.
• Brak sklopljen u drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u  Global Affairs Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na  srpski jezik-ćirilicom.
3. Fotokopije važećih biometrijskih pasoša ili lične karte Republike Srbije za oba supružnika (ako je jedan supružnik strani državljanin priložiti kopiju stranog pasoša ili drugog stranog identifikacionog dokumenta).

4. Konzularni troškovi u iznosu od 30 CAD se plaćaju putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia of Serbia.

5. Kontakt podaci (e-mail adresa i broj telefona)

Napomene:
Ukoliko supružnicima ovo nije prvi brak:
A) neophodno je priložiti Izvod iz matične knjige rođenih iz Srbije u kome je u rubrici "Napomena" upisano da je prethodni brak razveden.
B) ili podneti izjavu da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja (formular ZUP).
Originalna dokumenta se šalju nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji i ne vraćaju se podnosiocu zahteva.


PRIJAVA ČINJENICE SMRTI DRŽAVLJANINA R. SRBIJE NA TERITORIJI KANADE

Za prijavu činjenice smrti u Kanadi, radi upisa u Matičnu knjigu umrlih po mestu poslednjeg prebivališta u Republici Srbiji, potrebno je ovom Generalnom konzulatu dostaviti sledeće:

1. Popunjen zahtev (formular) za prijavu činjenice smrti,

2. Original kanadskog Izvoda iz matične knjige umrlih:

• Izdat u Ontariju - Certified Copy of Death Registration overen u Official Documents Services  (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
• U drugim provincijama/teritorijama – original Death Certificate overen u Global Affairs Canada  i Ambasadi R. Srbijhe u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik  ćirilicom.

3. Poslednji  pasoš ili lična karta Republike Srbije preminulog lica (ako lice nije posedovalo važeći pasoš ili ličnu kartu R. Srbije, potrebno je dostaviti drugi stari dokument koji dokazuje poslednje prebivalište lica u Srbiji).

4. Konzularni troškovi u iznosu od 30 CAD se plaćaju putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia of Serbia.

5. Kontakt podaci podnosioca zahteva (e-mail adresa i broj telefona)

Ostale promene podataka u matičnim knjigama, kao što su promena ličnog imena ili prijava kanadske sudske presude o razvoda braka, mogu se izvršiti isključivo u Republici Srbiji.


PROMENA LIČNOG IMENA

1. Promena ličnog prilikom venčanja i preuzimanja prezimena supružnika: Ukoliko je brak sklopljen u inostranstvu, odnosno u Kanadi, neophodno je izvršiti prijavu braka radi upisa u matične knjige venčanih u Srbiji. Detalje u vezi sa prijavom braka možete pogledati na ovoj stranici gore.

2. Državljani Srbije koji su svojevremeno emigrirali u Kanadu, često su prilikom prijema u državljanstvo Kanade promenili svoje lično ime. Radi ilustracije navodimo primer da je lice pod imenom Jovan Petrović promenio lično ime u John Petrovich. Savetujemo da se u ovakvim slučajevima lično ime u Srbiji uskladi sa ličnim imenom u Kanadi ili obrnuto, što znači da se u pravnom saobraćaju i jedne i druge zemlje čiji su državljani koristi istovetno lično ime.

Objašnjenje: Ukoliko je državljanin Srbije promenio lično ime u Kanadi, a isto nije učinio i u Srbiji, a želi da podnese zahtev za pasoš Srbije, biće neophodno da se njegovo lično ime na kanadskom identifikacionom dokumentu (pasoš Kanade) u potpunosti slaže sa imenom upisanim u matičnim knjigama u Srbiji. Ukoliko se imena ne slažu, pre podnošenja zahteva za pasoš neophodno je podneti zahtev za promenu ličnog imena u Srbiji i na taj način uskladiti svoje lično ime u Kanadi sa ličnim imenom u Srbiji. Naravno moguće je uraditi i obrnuto – promeniti svoje lično ime u Kanadi i vratiti se na lično ime koje je već upisano u matičnim knjigama u Srbiji.

Lice čije ime ili prezime, odnosno i ime i prezime, sadrži više od tri reči dužno je da se u pravnom saobraćaju služi skraćenim ličnim imenom. Tim povodom se matičaru daje izjava o skraćenom ličnom imenu.

Zahtev za promenu ličnog imena podnosi se opštinskoj upravi na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište u Srbiji. Opštinska uprava koja prihvati zahtev za promenu ličnog imena dužna je da o tome obavesti nadležnog matičara radi upisa promene ličnog imena u matičnu knjigu rođenih i venčanih i organ koji vodi evidenciju o prebivalištu građana.


PRIZNAVANJE KANADSKE SUDSKE PRESUDE O RAZVODU BRAKA

Ako je brak razveden u Kanadi, potrebno je da se u Srbiji pokrene vanparnični postupak za priznavanje strane sudske presude o razvodu braka kod osnovnog suda u Republici Srbiji, prema mestu poslednjeg prebivališta. Kanadska presuda o razvodu braka treba da bude nadoverena u Ministarstvu spoljnih poslova Kanade i Ambasadi R. Srbije u Otavi (kontaktirati Ambasadu radi detaljnijeg opisa postupka legalizacije presude) i prevedena na srpski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača u Republici Srbiji.



 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prebivalište
Zakazivanje termina
eUprava
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Ulazak u Srbiju - vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge
Plaćanje i cenovnik