| |     ћирилица | english  
Naslovna
Državljanstvo

PRIJEM U DRŽAVLJANSTVO PRIPADNIKA SRPSKOG NARODA

Pripadnik srpskog naroda, koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije, može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je navršio 18 godina života, nije mu oduzeta poslovna sposobnost i podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 23. Zakona o državljanstvu). Zahtevi se dostavljaju poštom Generalnom konzulatu Republike Srbije u Torontu.

Potrebna dokumenta:
1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo (formular). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public).
2. Izjava da se Republika Srbiju smatra svojom državom (formular).
3. Za lica rođena u bivšoj republici SFRJ – Izvod iz matične knjige rođenih (Rodni list) i Uverenje o državljanstvu (Domovnica, Uvjerenje o državljanstvu), ne stariji od godinu dana. Ukoliko posedujete i državljanstvo Kanade, priložiti i dokaz o kanadskom državljanstvu (fotokopija kartice o naturalizaciji), preveden na srpski jezik
4. Za lica rođena u Kanadi:
• U Ontariju - Certified Copy of Birth Registration (Statement of Live Birth) overen u Official Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
• U drugim provincijama/teritorijama – original Birth Certificate overen u Global Affairs Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
5. Ukoliko ste u braku, original izvoda iz matične knjige venčanih (za brak sklopljen u R. Srbiji ili drugim republikama bivše SFRJ). Za brak sklopljen u Kanadi:
• U Ontariju - Certified Copy of Marriage Registration (Marriage License) overen u Official Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
• U drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u Global Affairs Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
6. Dokaz o boravku u Kanadi (Permanent Residence kartica ili radna dozvola) ukoliko podnosilac nije državljanin Kanade.
7. Fotokopija pasoša.

Ukoliko je maloletno lice uključeno u Zahtev za prijem u državljanstvo R. Srbije:
1. Zahtev za prijem deteta i Izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom potpisuje roditelj.
2. Saglasnost drugog roditelja za prijem deteta u državljanstvo R. Srbije (formular).
3. Ukoliko je maloletno dete starije od 14 godina, potrebno je da potpiše Izjavu da je saglasno sa podnošenjem zahteva (formular)
4. Konzularna taksa iznosi 317 CAD i plaća se putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia of Serbia. Taksa je nepovratna.

Napomene:
• Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 317 CAD.
• Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik.
• Vreme potrebno da se zahtev reši od strane Ministarstva unutrašnjih poslova je oko godinu dana
 

UTVRĐIVANЈE DRŽAVLЈANSTVA

Lice koje je navršilo 23 godine, rođeno u inostranstvu, čija su oba roditelja u momentu rođenja bili državljani R. Srbije, ili lice rođeno u Srbiji čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja bio državljanin Srbije a drugi strani državljanin, može podneti zahtev za utvrđivanje državljanstva R. Srbije (Član 44. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:
1. Popunjen zahtev za utvrđivanje državljanstva (formular). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public).
2. Popunjen formular koji je izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja. Ukoliko se uz zahtev podnosi data izjava, u tom slučaju nije potrebno podnositi dokumenta pod tačkama 3, 5, 6 i 7.

3. Dokaz da lice nije upisano u evidenciju državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Srbije, i to po mestu rođenja podnosioca zahteva i po mestu rođenja ili prebivališta njegovih roditelja u momentu rođenja podnosioca zahteva. Ovaj dokaz nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni dokaz pribavi službenim putem (tačka 2.).

4. Za lica rođena u Kanadi:
- U Ontariju - Certified Copy of Birth Registration (Statement of Live Birth) overen u Official Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
- U drugim provincijama/teritorijama – original Birth Certificate overen u Global Affairs Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
5. Ukoliko ste u braku, original izvoda iz matične knjige venčanih (za brak sklopljen u R. Srbiji ili drugim republikama bivše SFRJ). Za brak sklopljen u Kanadi:
- U Ontariju - Certified Copy of Marriage Registration (Marriage License) overen u Official Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
- U drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u Global Affairs Canada i Ambasadi R. Srbijhe u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
6. Za rođene u Republici Srbiji - Izvod iz matične knjige rođenih izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije. Ovaj dokument nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni dokument pribavi službenim putem (tačka 2.).
7. Original uverenja o državljanstvu Republike Srbije za roditelje, ne starije od godinu dana. Ova dokumenta nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se podaci o državljanstvu Srbije za roditelje pribave službenim putem (tačka 2.).
8. Izvod iz matične knjige venčanih za roditelje izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije, ukoliko je brak sklopljen u R. Srbiji. Ovaj dokument nije potrebno podnositi ukoliko se potpiše izjava da se navedeni podatak pribavi službenim putem (tačka 2.). Ukoliko je brak sklopljen u Kanadi –
U Ontariju - Certified Copy of Marriage Registration (Marriage License) overen u Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog  prevodioca na  srpski jezik ćirilicom.
U drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u Global Affairs Canada  i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog  prevodioca na srpski jezik  ćirilicom
9. Fotokopija kanadskog pasoša.
10. Konzularna taksa iznosi 101 CAD i plaća se putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia of Serbia. Taksa je nepovratna.

Napomena:
• Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik ćiriličnim pismom.

PRIJEM ISELJENIKA U DRŽAVLJANSTVO

Iseljenik (lice koje se iselilo iz Republike Srbije sa namerom da stalno živi u inostranstvu) i njegov potomak mogu biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je podnosilac zahteva navršio 18 godina života, da mu nije oduzeta poslovna sposobnost i da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 18. Zakona o državljanstvu)

Potrebna dokumenta:
1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo (formular). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public).Izjava da se Republika Srbiju smatra svojom državom (formular).
2. Za lica rođena u bivšoj republici SFRJ – Izvod iz matične knjige rođenih (Rodni list) i Uverenje o državljanstvu (Domovnica, Uvjerenje o državljanstvu), ne stariji od godinu dana. Ukoliko posedujete i državljanstvo Kanade, priložiti i dokaz o kanadskom državljanstvu (fotokopija kartice o naturalizaciji), preveden na srpski jezik
3. Za lica rođena u Kanadi:
1. U Ontariju - Certified Copy of Birth Registration (Statement of Live Birth) overen u Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na  srpski jezik ćirilicom.
2. U drugim provincijama/teritorijama – original Birth Certificate overen u Global Affairs Canada  i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik ćirilicom.
4. Ukoliko ste u braku, original izvoda iz matične knjige venčanih (za brak sklopljen u R. Srbiji ili drugim republikama bivše SFRJ). Za brak sklopljen u Kanadi:
1. U Ontariju - Certified Copy of Marriage Registration (Marriage License) overen u Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane ovlašćenog prevodioca na  srpski jezik ćirilicom.
2. U drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u Global Affairs  Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog prevodioca na srpski jezik  ćirilicom.
5. Izvod iz matične knjige rođenih za pretke koji su rođeni u Republici Srbiji i imali državljanstvo Republike Srbije. Ova dokumenta se ne podnose ukoliko podnosilac zahteva potpiše izjavu da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi neophodne podatke za postupak odlučivanja i popuni formular pod tačkom 3.
6. Fotokopije starih pasoša i drugih dokumenata kojima podnosilac zahteva raspolaže.
7. Fotokopije dokumenata koji mogu biti dokaz srpskog porekla za pretke
8. Dokaz o boravku u Kanadi (kopija Permanent Residence Card) ukoliko podnosilac nije kanadski državljanin.
9. Dokaz o kanadskom državljanstvu (Certificate of Canadian Citizenship) ukoliko je podnosilac kanadski državljanin.
10. Fotokopija pasoša.

Ukoliko je maloletno lice obuhvaćeno zahtevom roditelja:
• Zahtev i izjavu potpisuje roditelj.
• Izjava o saglasnosti drugog roditelja (formular).
• Dete uzrasta od 14 do navršenih 18 godina potpisuje izjavu (formular) da je saglasno sa podnetim zahtevom roditelja za sticanje državljanstva.

Konzularna taksa iznosi 317 CAD i plaća se gotovinom ili Money Order-om koji glasi na Embassy of Serbia. Taksa je nepovratna.

Napomene:
• Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 338 CAD.
• Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik.
• Vreme potrebno da se zahtev reši od strane Ministarstva unutrašnjih poslova je oko godinu i po dana.
 

PRIJEM U DRŽAVLЈANSTVO R. SRBIJE – IZBEGLA, PROGNANA ILI RASELjENA LICA

Lice rođeno u drugoj republici ranije SFRJ, koje je imalo državljanstvo te republike ili je državljanin druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ, koje kao izbeglo, prognano ili raseljeno lice boravi u Kanadi, može biti primljeno u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da je navršilo 18 godina života, nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. (Član 23. Zakona o državljanstvu).

Potrebna dokumenta:
1. Popunjen zahtev za prijem u državljanstvo (formular). Potpis podnosioca zahteva mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public).
2. Izjava da se Republika Srbiju smatra svojom državom (formular). Potpis podnosioca izjave mora biti overen od strane javnog beležnika (Notary Public).
3. Za lica rođena u bivšoj republici SFRJ – Izvod iz matične knjige rođenih (Rodni list) i Uverenje o državljanstvu (Domovnica, Uvjerenje o državljanstvu), ne stariji od godinu dana. Ukoliko posedujete i državljanstvo Kanade, priložiti i dokaz o kanadskom državljanstvu (fotokopija kartice o naturalizaciji), preveden na srpski jezik
4. Za lica rođena u Kanadi:
U Ontariju - Certified Copy of Birth Registration (Statement of Live Birth) overen u  Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane  ovlašćenog prevodioca  na srpski jezik ćirilicom.
U drugim provincijama/teritorijama – original Birth Certificate overen u Global  Affairs Canada i  Ambasadi R. Srbijhe u Otavi, preveden od strane ovlašćenog  prevodioca na srpski jezik  ćirilicom.
5. Ukoliko ste u braku, original izvoda iz matične knjige venčanih (za brak sklopljen u R. Srbiji ili drugim republikama bivše SFRJ). Za brak sklopljen u Kanadi:
U Ontariju - Certified Copy of Marriage Registration (Marriage License) overen u  Official  Documents Services (222 Jarvis Street, Toronto), preveden od strane  ovlašćenog prevodioca  na srpski jezik ćirilicom.
U drugim provincijama/teritorijama – original Marriage Certificate overen u Global  Affairs  Canada i Ambasadi R. Srbije u Otavi, preveden od strane ovlašćenog  prevodioca na srpski  jezik ćirilicom.
6. Za lica rođena u R. Srbiji - potpisana izjava da nadležan organ u Republici Srbiji službenim putem pribavi podatke neophodne za postupak odlučivanja (ZUP obrazac).
7. Kopija izbegličke legitimacije
8. Dokaz o boravku u Kanadi (Permanent Residence kartica ili radna dozvola) ukoliko podnosilac nije državljanin Kanade
9. Fotokopija pasoša

Ukoliko je maloletno lice uključeno u Zahtev za prijem u državljanstvo R. Srbije:
1. Zahtev za prijem deteta i Izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom potpisuje roditelj.
2. Saglasnost drugog roditelja za prijem deteta u državljanstvo R. Srbije (formular )
3. Ukoliko je maloletno dete starije od 14 godina, potrebno je da potpiše Izjavu da je saglasno sa podnošenjem zahteva (formular)

Konzularna taksa iznosi 103 CAD i i plaća se putem Money Order-a koji glasi na Consulate General of Serbia. Taksa je nepovratna.

Napomena:
• Ukoliko zahtev podnosi porodica (supružnici i njihova maloletna deca) plaća se ukupna taksa za celu porodicu u iznosu od 104 CAD.
• Svaki dokument na engleskom jeziku mora imati prevod na srpski jezik ćirilicom.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Overa dokumenata
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Matične knjige
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga