| |     ћирилица | english  
Naslovna
Putne isprave

IZDAVANjE BIOMETRIJSKOG PASOŠA REPUBLIKE SRBIJE

Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.
 
Za vreme boravka u inostranstvu, pasoš služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš sme da koristi samo lice na čije ime je izdata. Za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša neophodno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev u njegovo ime. Biometrijski pasoši se ne mogu produžavati, već se svakog puta kada period važnosti istekne, mora podneti zahtev za novi.
 
Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:
 
1. prethodni biometrijski pasoš R. Srbije (osim ukoliko podnosite zahtev za prvi pasoš)
 
2. dokaz o regulisanom boravku u Kanadi (Permanent Resident Card, studentska viza, kanadski pasoš)
 
3. u slučaju da ne posedujete prethodni biometrijski pasoš, potrebno je da kontaktirate Generalni konzulat (gkrstoronto@rogers.com) radi provere državljanskog statusa i upisa u matične knjige, pre zakazivanje termina ili dolaska u Generalni konzulat.
 
4. Ukoliko želite da vam pasoš bude poslat na kućnu adresu, potrebno je da donesete adresiran Xpresspost koverat (Regional za Ontario i National za ostale provincije u Kanadi). Koverat se kupuje u kanadskoj pošti Canada Post i ima broj za praćenje (Tracking number).
 
5. Konzularna taksa iznosi 91 CAD i plaća se isključivo debitnom karticom.
 
6. Fotografije nisu potrebne 
 
Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo deteta i oba roditelja sa važećim pasošima ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan overena pred notarom. Ukoliko je saglasnost data na stranom jeziku, potrebno je priložiti i prevod ovlašćenog prevodioca.
 
Roditelj, državljanin R. Srbije koji ima nalog na portalu e-Uprava, može dati saglasnost za izdavanje pasoša svom maloletnom detetu i preko ovog linka. Ova saglasnost je besplatna i važi 30 dana. Roditelj koji je dao saglasnost preko portala e-Uprava ovom prilikom dobiće na svoj email EGN broj, kоji je potrebno dati službeniku prilikom predaje zahteva za pasoš od strane drugog roditelja. MUP R. Srbije prilikom izrade pasoša za dete preko EGN broja pristupa sistemu i proverava ovako datu saglasnost.
 
Generalni konzulat nije u mogućnosti da primi zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:
 
decu rođenu u Kanadi za koju nije izvršena prijava rođenja u odnosno dok se ne upišu u matiču knjigu rođenih u Republici Srbiji.
koja zaključe brak u Kanadi i promene prezime, dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama venčanih u Republici Srbiji.
Zakonski rok za rešavanje zahteva je 60 dana. Pasoš se može izdati i za kraće vreme ukoliko se priloži pismeni dokaz, tj. obrazloženje hitnosti (smrtni slučaj bliskog člana porodice, potreba lečenja, službeni put i sl.).
 
Zahtev za izdavanje novog pasoša možete podneti najranije 7 (sedam) meseci pre isteka važnosti prethodne putne isprave. Ukoliko postoji potreba da putna isprava bude izdata i pre predviđenog roka, konzularna taksa od 91 CAD uvećava se za 7 CAD.
 
Preuzimanje novog pasoša:
 
Zakonom je predviđeno da pasoš mora podići nosilac pasoša. Ali, pasoš može biti uručen i licu koje podnosilac zahteva ovlasti. U slučaju da želite da vam pasoš bude poslat na kućnu adresu, prilikom podnošenja zahteva, možete ovlastiti službenika Generalnog konzulata. Drugo ovlašćeno lice treba da donese sledeće:
• ovlašćenje (ovlašćenje mora da bude napisano na srpskom jeziku i overeno ispred notara.
• prethodni biometrijski pasoš podnosioca zahteva (radi poništenja), ukoliko je još uvek važeći
• važeći pasoš ovlašćenog lica.

________________________________________
 

NESTANAK PASOŠA

U slučaju gubitka ili krađe biometrijskog pasoša Republike Srbije, neophodno je prijaviti nestanak pasoša kanadskoj policiji i o tome dobiti potvrdu/izveštaj. Nakon toga se u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Torontu može pokrenuti procedura za proglašavanje nestalog pasoša nevažećim i podneti lično zahtev za izdavanje novog pasoša ili putnog lista za povratak u Republiku Srbiju.

I Za izdavanje novog pasoša neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, fotokopija izgubljenog pasoša). Kanadski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije.

2. Izveštaj kanadske policije o prijavi nestanka pasoša

3. Popunjena i potpisana izjava o nestanku pasoša (formular IzjavaIzgubljenaBPI.doc)

4. Ukupna konzularna taksa za donošenje rešenja o proglašenju pasoša nevažećim u iznosu od 34 CAD

II Za izdavanje putnog lista neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, fotokopija izgubljenog pasoša, istekli biometrijski pasoš). Kanadski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije. U tom slučaju neophodno je priložiti uverenje o državljanstvu Republike Srbije ili potpisati izjavu da Generalni konzulat službenim putem pribavi podatak o državljanstvu Republike Srbije neophodan za postupak odlučivanja. Ako se izjava ne potpisuje u Generalnom konzulatu, neophodno je istu potpisati pred notarom.

2. Izveštaj kanadske policije o prijavi nestanka pasoša

3. Popunjena i potpisana izjava o nestanku pasoša

4. Dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm koje verno odražavaju lik (snimljene spreda – ne iz profila ili poluprofila, bez kape i marame)

5. Čitko popunjen zahtev za izdavanje putnog lista, potpisan na obe stranice (potpis treba da bude overen od strane Notary Public ukoliko se zahtev šalje poštom)

6. Konzularna taksa u iznosu od 65 kanadskih dolara se može platiti isključivo debitnom karticom ili Money Order-om koji glasi na Consulate General of Serbia.

7. Ukoliko se zahtev šalje poštom obavezno je priložiti povratni koverat sa plaćenom poštarinom i kontakt broj telefona.

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, potrebno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan overena pred notarom. Zahtev za izdavanje putnog lista za dete mora biti potpisan od strane oba roditelja. Ukoliko se zahtev šalje poštom, potpisi roditelja treba da budu overeni od strane Notary Public.


Generalni konzulat preporučuje da se pre kupovine avionske karte za povratak u Srbiju, prethodno proveri da li je potrebna tranzitna viza za zemlju preko koje će nosilac putnog lista R.Srbije putovati za Srbiju. Navedeno možete proveriti ovde:  //www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-abroad/visas-and-states-travel-advisory

 ________________________________________


IZDAVANjE PUTNOG LISTA ZA POVRATAK U SRBIJU

Putni list je putna isprava koja služi samo za povratak u Republiku Srbiju i važi 60 dana od dana izdavanja. Izdaje se licima kojima je istekao pasoš R. Srbije ili koja su prijavila nestanak pasoša ili u drugim slučajevima propisanim Zakonom. Zahtev za izdavanje putnog lista se može podneti lično, dolaskom u Generalni konzulat Torontu ili putem pošte.

Neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, istekli biometrijski pasoš).- Kanadski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije. U tom slučaju neophodno je priložiti Uverenje o državljanstvu Republike Srbije ili potpisati izjavu da Generalni konzulat službenim putem pribavi podatak o državljanstvu Republike Srbije neophodan za postupak odlučivanja. Ako se izjava ne potpisuje u Ambasadi, neophodno je istu potpisati pred notarom.

2. Dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm koje verno odražavaju lik (snimljene spreda – ne iz profila ili poluprofila, bez kape i marame)

3. Čitko popunjen zahtev za izdavanje putnog lista, za decu pogledajte tekst dole, potpisan na obe stranice (potpis treba da bude overen od strane Notary Public ukoliko se zahtev šalje poštom)

4. Konzularna taksa u iznosu od 65 CAD se može platiti isključivo debitnom karticom ili Money Order-om koji glasi na Consulate General of Serbia.

5. Ukoliko se zahtev šalje poštom obavezno je priložiti povratni koverat sa plaćenom poštarinom i kontakt broj telefona.

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan  overena pred notarom. Zahtev za izdavanje putnog lista za dete mora biti potpisan od strane oba roditelja. Ukoliko se zahtev šalje poštom, potpisi roditelja treba da budu overeni od strane Notary Public.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Overa dokumenata
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Matične knjige
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga