| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme - rad sa strankama

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00 časova

Praznici

Adresa
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON, M4P 3A2 (
Lokacija-Mapa)

Telefon: +1 (416)483-1080

Faks:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

Konzularna nadležnost    |     Počasni konzuli

eKONZULAT

Obaveštavamo da je aplikacija za podnošenje vize "tipa D" za boravak u Republici Srbiji  od 91 do 180 dana, aktivna od 20. maja 2021. godine.

Radi podnošenja zahteva za pomenutu vizu, molimo da pratite dole navedeni link:

"eKonzulat"

Aplikacija je dvojezična i dostupna na engleskom jeziku i srpskom u latiničnom i ćiriličnom pismu. 

 


28. jun 2021.godine

POD OKOLNOSTIMA IZAZAVNIM PANDEMIJOM KOVID 19 VIRUSA I UVEDENIH ZAŠTITNIH MERA VLADE PROVINCIJE ONTARIO I GRADSKIH VLASTI TORONTA

Obavezno je zakazivanje termina za sledeće konzularne usluge za koje je potrebno ličlno prisustvo u Generalnom konzulatu:

- Overa potpisa na punomoćjima, ovlašćenjima, saglasnostima i izjavama;

- Podnošenje zahteva za izdavanje pasoša;

- Podnošenje zahteva za izdavanje putnog lista;

- Podnošenje zahteva za vize.

Nije potrebno lično prisustvo u Generalnom konzulatu za sledeće konzularne usluge koje će se pružati poštom, a za koje je obavezan "Money Order/Bank draft" (cenovnik konzularnih usluga) i povratni koverat sa čitko upisanom adresom i imenom i prezimenom primaoca:

- Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije;

- Zahtev za utvrđivanje državljanstva Republike Srbije;

- Prijava novorođene dece u inostranstvu;

- Prijava braka zaključenog u Kanadi;

- Izdavanje carinskih potvrda;

- Nadovera pečata i potpisa javnog beležnika-notara;

- Izdavanje potvrda o autentičnosti vozačkih dozvola;

- Podnošenje zahteva za izdavanje uverenja o nekažnjavanju;

- Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i knjiga državljana Republike Srbije.

Ukoliko Vam je potrebna konzularna usluga koja nije gore navedena, molimo da nam se obratite putem E-mejla na sledeću adresu: gkrstoronto@rogers.com . Zahvaljujemo se na razumevanju i saradnji. 

                                                           

 

Zašto investirati u Srbiju, publikacije Razvojne agencije Srbije možete pronaći OVDE


 
 
 
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

14. septembar 2021. godine 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska  prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Slavi se 15. septembra na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice okićeni su Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije. Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Vanvremenska simbolika ovog datuma ogleda se u činjenici da je reč o danu kada je 1918. godine posle više od dve godine došlo do konačnog proboja Solunskog fronta i početka procesa oslobađanja zemlje koje je okočano 1. novembra, za svega 45 dana.

„U jesen 1918. godine, otpočeo je proboj Solunskog fronta. Malo ko od savezničkih sila u I svetskom ratu je tada mogao i da pretpostavi da će ovo sporedno ratište uskoro dobiti takav značaj, a da će oko 62 000 vojnika države za koju mnogi više nisu ni verovali da postoji, odlučiti o ishodu pobede koja je praktično okončala Prvi svetski rat“.

U čast naših predaka i budućnost Srba, gde god se nalazili, istaknite srpsku zastavu 15. septembra.


 


Kampanja zaštite imovinskih prva Srba u Federaciji BiH

09. septembar 2021. godine

U Federaciji BiH, u toku je uskladjivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga, tzv. harmonizacija  podataka. Prilikom ovog procesa, pripadnci srpskog naroda  mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

Prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, enitet, kanton, opština ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu.

Imajući u navedeno, Ministarstvo spoljnih poslova Repuiblike Srbije se uključilo u informisanje pripadnika srpskog naroda poreklom iz Federacije BiH koji se nalaze u dijaspori, da se jave Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske na sledeće kontakte:

Telefon:+387 554 90 940
Viber WhatsApp: +38765 090 040
E mail: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook i Instagram> @kancelarijazapravnupomoc

 

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

E mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF


 


Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“

05. avgust 2021. godine

                            

                            

                            

                            


Predsednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!

„Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Hvala vam svima što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod“, rekao je predsednik Vučić i dodao da nećemo zaboraviti sve ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

„Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih“, poručio je predsednik Vučić i naglasio da Srbija neće zaboraviti.

„Nikada kao danas se nije prekrajala istorija. Zato hoću da sve nas podsetim ne samo na ono šta su drugi nama činili, ne želeći da postojimo, već i na ono što smo sami sebi činili, baš kao da ne želimo da postojimo“, kazao je predsednik i napomenuo da nikada više ne sme da se ponovi da Srbija zaboravi svoje tihe heroje.

Predsednik Vučić je naglasio da nikada više ne smemo da pokrivamo oči, i uši, i usta, pred nečim što jeste bio pogrom i sunovrat svake ljudskosti.

„Praviti se da to nije tačno, izbegavajući da kažemo, zločin je ne samo prema žrtvama, nego i prema nama samima, svakom živom Srbinu, Krajišniku, prema Srbiji i njenoj budućnosti“, rekao je predsednik Vučić i podvukao da ljudi samo ako pamte mogu da se usprave i žive i sa sobom i sa drugima bez zazora, straha i sumnje.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija mora da se bori za mir i za kolevke sa decom, kao i da nas zaborav poništava i briše i iz istorije i iz budućnosti, oduzimajući nam pravo na svako sutra.

„Naša misija je srećna budućnost za nas i za novo pokolenje! Današnja Srbija počiva na jasnom identitetu i na kulturi sećanja“, ukazao je predsednik Vučić i podsetio da je urađeno sve ono što je decenijama zapostavljano, kao i da je snažna Srbija postala gospodar svoje sudbine.

„Neka je večna slava srpskim mučenicima koji su stradali u „Oluji“ i u svim pogromima. Vaša deca su u svojoj Srbiji, zbrinuta, voljena i uspešna. Mirno spavajte sokolovi srpski, budućnost vaše dece je naš zavet“, zaključio je predsednik Vučić i zahvalio svima koji su pokazali večeras kako se voli svoja zemlja i da Srbija pamti.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rs


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova