| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme - rad sa strankama

Ponedeljak - Petak: 10:00 - 16:00 časova
 

Praznici
Adresa
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON, M4P 3A2 (
Lokacija-Mapa)

Telefon: +1 (416)483-1080

Faks:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

Konzularna nadležnost    |     Počasni konzuli


19. novembar 2020.godine

REŽIM RADA GENERALNOG KONZULATA REPUBLIKE SRBIJE U TORONTU POD OKOLNOSTIMA IZAZAVNIM PANDEMIJOM KOVID 19 VIRUSA I UVEDENIH ZAŠTITNIH MERA VLADE PROVINCIJE ONTARIO I GRADSKIH VLASTI TORONTA

Radi Vaše i naše maksimalno moguće zaštite od KOVID 19 virusa, Generalni konzulat sprovodi aktivnosti u izmenjenom režimu rada uz obavezno poštovanje epidemioloških protokola.

To podrazumeva da u Generalni konzulat mogu doći samo osobe koje nisu zaražene virusom KOVID 19, isključivo u prethodno zakazanom terminu.

Za vreme boravka u prostorijama Generalnog konzulata obavezno je nošenje zaštitnih maski. Ukoliko želite, možete koristiti sopstvena penkala, hemijske olovke (ne i grafitne olovke), i zaštitne rukavice.

Imajući u vidu izrečenu zaštitnu meru obavezne distance od 2 metra između osoba, u skladu sa tim je i ograničen boravak u Generalnom konzulatu na dve osobe u isto vreme. U Generalni konzulat mogu doći samo osobe koje imaju zakazan termin, bez pratnje. Izuzeci su roditelji sa maloletnom decom i osobe kojima je potrebna pomoć radi kretanja i dobijanja konzularne usluge.

Molimo da u Generalni konzulat ne dolazite ranije od pet minuta pre zakazanog termina, kako bi se izbeglo čekanje ispred ulaza ili u samoj zgradi u kojoj se nalazi Generalni konzulat, što nije dozvoljeno pravilima uprave zgrade.

 

Obavezno je zakazivanje termina za sledeće konzularne usluge za koje je potrebno ličlno prisustvo u Generalnom konzulatu:

- Overa potpisa na punomoćjima, ovlašćenjima, saglasnostima i izjavama;

- Podnošenje zahteva za izdavanje pasoša;

- Podnošenje zahteva za izdavanje putnog lista;

- Podnošenje zahteva za vize.

 

Nije potrebno lično prisustvo u Generalnom konzulatu za sledeće konzularne usluge koje će se pružati poštom, a za koje je obavezan "Money Order/Bank draft" (cenovnik konzularnih usluga) i povratni koverat sa čitko upisanom adresom i imenom i prezimenom primaoca:

- Podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo Republike Srbije;

- Zahtev za utvrđivanje državljanstva Republike Srbije;

- Prijava novorođene dece u inostranstvu;

- Prijava braka zaključenog u Kanadi;

- Izdavanje carinskih potvrda;

- Nadovera pečata i potpisa javnog beležnika-notara;

- Izdavanje potvrda o autentičnosti vozačkih dozvola;

- Podnošenje zahteva za izdavanje uverenja o nekažnjavanju;

- Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i knjiga državljana Republike Srbije.

Ukoliko Vam je potrebna konzularna usluga koja nije gore navedena, molimo da nam se obratite putem E-mejla na sledeću adresu: gkrstoronto@rogers.com

Zahvaljujemo se na saradnji. 

   


 
 
 
Preminuo Njegova svetost Arhiepiskop pećki, MItropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej

Povodom smrti našeg Patrijarha srpskog g. Irineja, iskreno saučešće njegovoj porodici, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji kanadskoj i preosvećenom episkopu Mitrofanu, sveštenstvu, srpskoj zajednici u Kanada i celokupnom sprskom narodu.

 

Generalni konzul

Vasilije Petković

Virtuelna knjiga žalosti

 


 


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15. septembar 2020. godine

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska  prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Slavi se 15. septembra na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice okićeni su Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije. Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Vanvremenska simbolika ovog datuma ogleda se u činjenici da je reč o danu kada je 1918. godine posle više od dve godine došlo do konačnog proboja Solunskog fronta i početka procesa oslobađanja zemlje koje je okočano 1. novembra, za svega 45 dana.

„U jesen 1918. godine, otpočeo je proboj Solunskog fronta. Malo ko od savezničkih sila u I svetskom ratu je tada mogao i da pretpostavi da će ovo sporedno ratište uskoro dobiti takav značaj, a da će oko 62 000 vojnika države za koju mnogi više nisu ni verovali da postoji, odlučiti o ishodu pobede koja je praktično okončala Prvi svetski rat“.

Za više informacija pritisnite ovde.

 


 


Dan NIkole Tesle - 10. jul 2020. godine u Nijagarinim vodopadima

10. jul 2020. godine

U Nijagarinim vodopadima U Ontariju, obeležen je 10. jul 2020. godine - Dan Nikole Tesle. Zbog aktuelne situacije vezane za pandemiju korona virusa, kao i vanrednog stanja u Ontariju i izrečenih mera zaštite, svečanost je imala nezvaničan karatker.

Međutim, i pored ograničavajućih faktora, pojavio se izvestan broj ljudi iz srpske zajednice, kao i deca iz Srpske škole Nikola Tesla iz Nijagare u srpskim narodnim nošnjama i sa srpskim i kanadskim zastavama.

Na neformalnoj svečanosti, pored njenog organizatora i domaćina Borislava Živkovića, direktora Srpske škole, prisustvovali su i sveštenik crkve Sv. Đorđa u Nijagari - Milorad Delić, poslanik u saveznom parlamentu Kanade (MP) - Toni Baldineli, gradonačelnik Nijagarinih vodopada - Džim Diodati i generalni konzul Republike Srbije u Toront -  Vasilije Pektović.

Deo učenika Srpske škole "Nikola Tesla" iz Nijagare, direktor Srpske škole Borislav Živković, GK RS u TO Vasilije Petković i sveštenik u crkvi Sv. Đorđa u Nijagari Milorad Delić (pored spomenika).

MP Toni Baldineli, gradonačelnik Nijagare Džim Diodati i GK RS u TO Vasilije Petković

GK RS u TO Vasilije Petković i direktor Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislav Živković.


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova