| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад састранкама): 10:00- 13:00 часова

Празници
Адреса
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON   M4P 3A2 (Локација/Мапа)

Телефон: +1 (416)483-1080

Факс:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

Конзуларна надлежност | Почасни конзули

 


19. Мај 2020. године

Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписало поновљење конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.  

Конкурси су отворени од 18. маја до 1. јуна ове године.  Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

 https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Због ванредног стања у Онтарију, ради сузбијања ширења заразних болести изазване корона вирусом COVID 19, моле се држављани Републике Србије  да Генерални конзулат Републике Србије контактирају искључиво у најхитнијим случајевима као што су: смртни случај, повреде и рањавања, лишавање слободе (хапшење), регулисање боравка у Канади (ако је рок за регулисање дужи од 30 дана, захтев се неће разматрати као хитан случај), искључиво путем електронске поште на адресу:

gkrstoronto@rogers.com 

Рад са странкама на шалтеру у Генералном конзулату Републике Србије у Торонту је обустављен за време трајања ванредног стања у Онтарију. 

 


 
 
 
ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

22. мај 2020. године

Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза, Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти, од данас, 22. маја 2020.године, функционишу у уобичајеном режиму. Припадници надлежних државних органа вршиће стандардне граничне провере, у складу са Законом о граничној контроли и другим релевантним прописима (веродостојност навода у вези места поласка и намераваног боравка, околности у вези са сврхом путовања и сл.).

Такође, изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, што значи да за улазак у Републику Србију страним држављанима више није потребна посебна дозвола.

Скрећемо пажњу да носиоци путних исправа држава са којима Република Србија има визни режим, морају поднети захтев за издавање виза у најближем дипломатско-конзуларном представништву, најкасније 4 недеље пре дана планираног поласка, у складу са важећим прописима.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Посебно скрећемо пажњу страним држављанима са одобреним привременим боравком у Републици Србији, а којима је рок важења привременог боравка истекао у време важења ванредног стања, рок важења ће бити продужен и они у Републику Србију могу ући до 1. јуна 2020. године.


 


ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ

20. мај 2020. године

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ

Саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије:

"Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно вас упозоравамо да будете опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Молимо да будете опрезни коме остављате своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих". 

 


НАСТАВАК РЕГИСТРАЦИЈЕ ГЛАСАЧА ЗА ИЗБОРE ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

11.мај 2020. године 

Председник Републике Србије je 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању изборе за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.године.

Захтеви држављана Р. Србије да гласају у иностранству, могу се поднети Генералном конзулату Р. Србије у Торонту најкасније до 30. маја 2020. године у 18:00 по локалном времену (24,00 часова по српском врeмену).

Саветујемо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствен бирачки списак (ЈБС) преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs/, тако што ћете уписати ваш јединствени матични број грађана (ЈМБГ) у означено поље и поступути по даљим инструкцијама на сајту.

После провере у бирачком списку, ако лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Р. Србији а није уписано у јединствени бирачки списак (ЈБС), неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС. Овај захтев се, такође, подноси Генералном конзулату Р. Србије у Торонту.

Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган у Републици Србији донесе решење о упису у ЈБС, може се примити, односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.
За пријаву у ЈБС или пријаву чињенице да ће бирач гласати у иностранству, потребно је дa Генералном конзулату доставите попуњен захтев и копију важећег пасоша или личне карте.

Пријаве можете послати поштом или на емаил Генералног конзулата gkrstoronto@rogers.com.

Законски минимум за отварање бирачког места је 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те да ће бирачко место у Генералном конзулату Р. Србије у Торонту бити отворено уколико овај услов буде испуњен.


 

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова