| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време - рад са странкама
Понедељак - петак:10:00 – 16:00 часова
 

Празници
Адреса
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON   M4P 3A2 (Локација/Мапа)

Телефон: +1 (416)483-1080

Факс:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

Конзуларна надлежност | Почасни конзули

 


19. новембар 2020.године

РЕЖИМ РАДА ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ТОРОНТУ  ПОД ОКОЛНОСТИМА ИЗАЗАВНИМ ПАНДЕМИЈОМ КОВИД 19 ВИРУСА И УВЕДЕНИХ ЗАШТИТНИХ МЕРА ВЛАДЕ ПРОВИНЦИЈЕ ОНТАРИО И ГРАДСКИХ  ВЛАСТИ ТОРОНТА

Ради Ваше и наше максимално могуће заштите од КОВИД 19 вируса, Генерални конзулат спроводи активности у измењеном режиму рада уз обавезно поштовање епидемиолошких протокола.

То подразумева да у Генерални конзулат могу доћи само особе које нису заражене вирусом КОВИД 19, искључиво у претходно заказаном термину.

За време боравка у просторијама Генералног конзулата обавезно је ношење заштитних маски.  Уколико желите, можете користити сопствена пенкала, хемијске оловке (не и графитне оловке), и заштитне рукавице.

Имајући у виду изречену заштитну меру обавезне дистанце од 2 метра између особа, у складу са тим је и ограничен боравак у Генералном конзулату на две особе у исто време. У Генерални конзулат могу доћи само особе које имају заказан термин, без пратње. Изузеци су родитељи са малолетном децом и особе којима је потребна помоћ ради кретања и добијања конзуларне услуге. 

Молимо да у Генерални конзулат не долазите раније од пет минута пре заказаног термина, како би се избегло чекање испред улаза или у самој згради у којој се налази Генерални конзулат, што није дозвољено правилима управе зграде.

 

Обавезно је заказивање термина за следеће конзуларне услуге за које је потребно личлно присуство у Генералном конзулату:

- Овера потписа на пуномоћјима, овлашћењима, сагласностима и изјавама;

- Подношење захтева за издавање пасоша;

- Подношење захтева за издавање путног листа;

- Подношење захтева за визе.

   

Није потребно лично присуство у Генералном конзулату за следеће конзуларне услуге које ће се пружати поштом, а за које је обавезан "Money Order/Bank draft" (ценовник конзуларних услуга) и повратни коверат са читко уписаном адресом и именом и презименом примаоца: 

- Подношење захтева за пријем у држављанство Републике Србије;

- Захтев за утврђивање држављанства Републике Србије;

- Пријава новорођене деце у иностранству;

- Пријава брака закљученог у Канади;

- Издавање царинских потврда;

- Надовера печата и потписа јавног бележника-нотара;

- Издавање потврда о аутентичности возачких дозвола;

- Подношење захтева за издавање уверења о некажњавању;

- Издавање извода из матичних књига и књига држављана Републике Србије. 

Уколико Вам је потребна конзуларна услуга која није горе наведена, молимо да нам се обратите путем Е-мејла на следећу адресу: gkrstoronto@rogers.com

Захваљујемо се на сарадњи. 


     


 

     


 
 
 
Преминуо Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј

   

Поводом смрти нашег Патријарха српског г. Иринеја, искрено саучешће његовој породици, Српској православној цркви, Епархији канадској и њеном преосвећеном епископу Митрофану, свештенству, српској заједници у Канади  и целокупном српском народу.

 

Генерални конзул Републике Србије у Торонту

Василије Петковић

Виртуелна књига жалости 

 


 


Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2020. године 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска  први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Слави се 15. септембра на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице окићени су Народном и Државном заставом Републике Србије. Овај празник ће бити заједнички обележаван у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима су Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Ванвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је реч о дану када је 1918. године после више од две године дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље које је окочано 1. новембра, за свега 45 дана.

„У јесен 1918. године, отпочео је пробој Солунског фронта. Мало ко од савезничких сила у I светском рату је тада могао и да претпостави да ће ово споредно ратиште ускоро добити такав значај, а да ће око 62 000 војника државе за коју многи више нису ни веровали да постоји, одлучити о исходу победе која је практично окончала Први светски рат“.

За опширније информације притисните на овде.

  


Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима

10. јул 2020. године

У Нијагариним водопадима У Онтарију, обележен је 10. јул 2020. године - Дан Николе Тесле. Због актуелне ситуације везане за пандемију корона вируса, као и ванредног стања у Онтарију и изречених мера заштите, свечаност је имала незваничан караткер. 

Међутим, и поред ограничавајућих фактора, појавио се известан број људи из српске заједнице, као и деца из Српске школе Никола Тесла из Нијагаре у српским народним ношњама и са српским и канадским заставама.

На неформалној свечаности, поред њеног организатора и домаћина Борислава Живковића, директора Српске школе, присуствовали су и свештеник цркве Св. Ђорђа у Нијагари - Милорад Делић, посланик у савезном парламенту Канаде (МП) - Тони Балдинели, градоначелник Нијагариних водопада - Џим Диодати и генерални конзул Републике Србије у Торонт -  Василије Пектовић.

Део ученика из Српске школе Никола Тесла, директор Борислав Живковић, ГК РС Василије Петковић и свештеник Милорад Делић (поред споменика).

 

МП Тони Балдинели, градоначелник Нијагаре Џим Диодати, ГК РС у ТО Василије Петковић

ГК РС у ТО Василије Петковић и директор Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари Борислав Живковић.


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова