| |     latinica | english  
Насловна
Преминуо Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј

   

Поводом смрти нашег Патријарха српског г. Иринеја, искрено саучешће његовој породици, Српској православној цркви, Епархији канадској и њеном преосвећеном епископу Митрофану, свештенству, српској заједници у Канади  и целокупном српском народу.

 

Генерални конзул Републике Србије у Торонту

Василије Петковић

Виртуелна књига жалости 

 


 Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2020. године 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска  први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Слави се 15. септембра на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице окићени су Народном и Државном заставом Републике Србије. Овај празник ће бити заједнички обележаван у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима су Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Ванвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је реч о дану када је 1918. године после више од две године дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље које је окочано 1. новембра, за свега 45 дана.

„У јесен 1918. године, отпочео је пробој Солунског фронта. Мало ко од савезничких сила у I светском рату је тада могао и да претпостави да ће ово споредно ратиште ускоро добити такав значај, а да ће око 62 000 војника државе за коју многи више нису ни веровали да постоји, одлучити о исходу победе која је практично окончала Први светски рат“.

За опширније информације притисните на овде.

  Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима

10. јул 2020. године

У Нијагариним водопадима У Онтарију, обележен је 10. јул 2020. године - Дан Николе Тесле. Због актуелне ситуације везане за пандемију корона вируса, као и ванредног стања у Онтарију и изречених мера заштите, свечаност је имала незваничан караткер. 

Међутим, и поред ограничавајућих фактора, појавио се известан број људи из српске заједнице, као и деца из Српске школе Никола Тесла из Нијагаре у српским народним ношњама и са српским и канадским заставама.

На неформалној свечаности, поред њеног организатора и домаћина Борислава Живковића, директора Српске школе, присуствовали су и свештеник цркве Св. Ђорђа у Нијагари - Милорад Делић, посланик у савезном парламенту Канаде (МП) - Тони Балдинели, градоначелник Нијагариних водопада - Џим Диодати и генерални конзул Републике Србије у Торонт -  Василије Пектовић.

Део ученика из Српске школе Никола Тесла, директор Борислав Живковић, ГК РС Василије Петковић и свештеник Милорад Делић (поред споменика).

 

МП Тони Балдинели, градоначелник Нијагаре Џим Диодати, ГК РС у ТО Василије Петковић

ГК РС у ТО Василије Петковић и директор Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари Борислав Живковић.


 РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ОД 18. МАЈА ДО 01. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ

8. јул 2020. године

За више информација, молимо да се повежете ОВДЕ.

 


 ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

22. мај 2020. године


Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза, Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти, од данас, 22. маја 2020.године, функционишу у уобичајеном режиму. Припадници надлежних државних органа вршиће стандардне граничне провере, у складу са Законом о граничној контроли и другим релевантним прописима (веродостојност навода у вези места поласка и намераваног боравка, околности у вези са сврхом путовања и сл.).

Такође, изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, што значи да за улазак у Републику Србију страним држављанима више није потребна посебна дозвола.

Скрећемо пажњу да носиоци путних исправа држава са којима Република Србија има визни режим, морају поднети захтев за издавање виза у најближем дипломатско-конзуларном представништву, најкасније 4 недеље пре дана планираног поласка, у складу са важећим прописима.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Посебно скрећемо пажњу страним држављанима са одобреним привременим боравком у Републици Србији, а којима је рок важења привременог боравка истекао у време важења ванредног стања, рок важења ће бити продужен и они у Републику Србију могу ући до 1. јуна 2020. године.
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У ЦИЉУ ШТО БЕЗБЕДНИЈЕГ ПРЕВАЗИЛАЖЕЊА ДРУШТВЕНЕ СИТУАЦИЈЕ НАСТАЛЕ ШИРЕЊЕМ ЗАРАЗЕ ИЗАЗВАНЕ КОРОНА ВИРУСОМ,  ОМОГУЋЕН ЈЕ ПРИСТУП ВИРТУЕЛНИМ ПРЕЗЕНТАЦИЈАМА, ИЗЛОЖБАМА И ПРЕДАВАЊИМА , У ОРГАНИЗАЦИЈИ  КУЛТУРНИХ, ИСТОРИЈСКИХ И ОБРАЗОВНИХ ИНСТИТУЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ.

МОЛИМО ДА СЕ  ДЕТАЉНО ИНФОРМИШЕТЕ ПРЕКО ПОСТАВЉЕНИХ ЛИНКОВА:

1. Дигитална солидарност

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

2. Претраживач културног наслеђа

https://www.kultura.rs/

____________________________У ЧАСТ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 15. ФЕБРУАРА 2020. ГОДИНЕ - НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ

Амбасада Републике Србије у Отави и Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, у сарадњи са националим парком "Нијагара" и градом Нијагарини водопади, организовали су централну свечаност поводом Дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2020. године, на којој су водопади Нијагаре осветљени у бојама српске заставе. 

Свим грађанима Републике Србијe, целокупној српској заједници у Канади и свим Србима у расејању,  честитамо Дан државности Републике Србије.     


 КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања је 31. јануара 2020. године, расписало:

1. Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела  српске књижевности у иностранству у      2020. години;
2. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних  делатности Срба у иностранству у       2020. години.

Текстови у вези са конкурсима и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs .  Рок за подношење конкурсних приајва је 16. март 2020. године.

За додатне информације, молимо да контактирате Министарство културе и информисања путем електронске поште:    mladen.veskovic@kultura.gov.rs .


 ПРЕДСТАВЉЕН СРПСКО-КАНАДСКИ ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ "ЉУДИ ГОВОРЕ"

За детаљније информације, молимо да кликнете овде.


 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ

         Поштовани суграђани,

         Обавештавамо Вас да је Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону (МСП - УСДСР), расписало Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.
         Конкурс ће бити отворен од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године.  За детаљније инфромације, молимо да кликнете на овај линк.

______________________________________________________________________________________________
 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

За детаљније информације молимо да кликнете ОВДЕ.

______________________________________________________________________________________________ИЗЛОЖБА ОРДЕЊА, ПОВЕЉА, ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

За опширнији извештај, молимо кликните овде. 

_____________________________________________________________________________________Одлука о укидању виза за држављане Јерменије

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела 24. октобра 2019. године Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије. На основу Одлуке, носиоци обичних пасоша Републике Јерменије могу, без визе, да бораве на територији Р. Србије највише 90 дана у периоду од 180 дана, рачунајући од датума првог уласка. Одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године.ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

        Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године, донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.
       Одлуке о суфинансирању пројеката могу да се преузму на следећим elektronskim адресама:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf


 Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија

                 Повод за одржавање церемоније подизања државне заставе Републике Србије је долазак и насељавање првих Срба у Онтарио и град Торонто. Овај догађај представља спону између првих српских досељеника, вас као њихових наследника који живите и радите у Канади и матице земље Србије коју ниједна генерација исељеника није заборавила, већ је остала у тесној вези, помажући и чувајући сећање на своје порекло.
                Од првих досељеника па све до данашњих генерација изградила се организована, образована и освешћена српска заједница, која својом очуваном културом и идентитетом доприноси развоју Канаде, али у исто време, прави нераскидиву спону између Канаде и Србије и српских земаља.
Према званичним подацима онтаријске асоцијације мулти-културалног и историјског регистра, као и статистичког завода Канаде, први Срби су се доселили почетком 20. века. Они су радили углавном на северу провинције, а према историјско-статистичким подацима, забележено је да је први Србин, који се населио у Торонто био извесни Сремац Херцег у августу 1903. године, догађај који смо изабрали да обележимо подизањем државне заставе Републике Србије. Прва парохија СПЦ у Онтарију је основана у Хамилтону 1913. године. 
                Због констаног увећавања српске заједнице у Онтарију, указала се потреба за отварањем генреланог конзулата.
                Први југословенски генерални конзулат у Торонту, отворен је 1953. године, који је у то време заступао интересе СФРЈ, а коначно, после распада савезне државе и заједнице Србије и Црне Горе, почев од 5. јуна 2006. започиње са радом Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, служећи грађанима Републике Србије и свим Србима који живе и раде на јурисдикционом подручју овог ГК. 
Захваљујући патриотизму, истрајности и опредељености српске заједнице у Онтарију и Канади, у Торонту је 26. октобра 2004. једна улица добила име "Београдске баште" или ``Beograd Gardens``, чиме је указано поштовање главном граду Републике Србије. Споменик једном од највећих светских научника Србину Николи Тесли на Нијагариним водопадима подигнут је 9. јула 2006.године, а у јулу месецу 2016. године, један од највећих булевара у Хамилтону је, такође, добио назив по овом српском и светском научнику.   
Савремена српска заједница у Онтарију има добру организациону шему која се огледа у постојању епархије Канадске, мноштву удружења, организација, асоцијација, културно-уметничких друштава, хуманитарних организација, спортских друштава, ауто и мото клубова и свака на свој начин обележава, чува и промовише основне српске вредности.
                Српска заједница у Онтарију спада у групу и најактивнијих српских заједница у свету.  О томе говоре многа признања која су организације и појединци добили као награду за њихова остварења, али и као подстрек за њихов даљи рад.
                Само ове године, КПЗС је доделила шест признања и то златне значке Драгани Вараклић, председници СКУД Опленац и председници хуманитарне организације Стара Рашка, Јасмини Вучуровић, диригенту хора Кир Стефан Србин,Рајко Радојевић, професор историје, Гордани Лаковић, књижевници и хуманитарном раднику, док су повеље КПЗС додељене Академији српске народне игре и дневном листу „Новине“ из Торонта. 
                Српска заједница у Онтарију може да се подичи са неколико репрезентативних КУД и хорова, чији су наступи на професионалном нивоу: СКУД Опленац, Академија српске народне игре, хор Кир Стефан Србин, хор Свети Арсеније Сремац из Витбија, као и друга уметничка друштва широм Онтарија. Сви они заједничким снагама доприносе неоспорном и све снажнијем присуству српске заједнице у канадском друштву и својим активностима промовишу српско наслеђе и културу на најлепши могући начин.
                ГК РС у Тотонту се, такође, труди да заједно са српском заједницом допринесе својим активностима промоцији српског култуно-историјског наслеђа. Од средине 2017. године до данас, ГК је установио четири догађаја која су добила или ће добити карактер годишњих манифестација. У новембру 2017. и 2018. године у сарадњи са СНА, започели смо са обележавањем Дана примирја у Првом светском рату, подсећајући на учешће канадског медицинског корпуса на Солунском фронтуна Медицинском факултету Универзитта у Торонту. Са епархијом Канадском, ГК је у фебруару 2018. организовао је заједничку свечаност Светосавске академије и Дана државности Р. Србије у Изабел Бејдер театру, а у марту ове 2019. године, у Културном центру храма „Сабора свих српских светитеља“ у Мисисаги, ГК РС је поново у сарадњи са епархијом Канадском, али и уз свесрдну помоћ групе ентузијаста из српске заједнице, који су заслужни и за данашњу манифестацију, огранизован је веома добро посећен пријем поводом Дана државности РС. 
                Поводом Дана победе 9. маја ове године ГК је положио венац и одао пошту невино настрадалима у Другом светском рату у јеврејском споменичком комплексу у Ерл Бејлс парку у Норт Јорку, у којем је поред назива свих концентрационих логора, исписан и назив концентрационог логора Јасеновац.  У споменичком комплексу је на једном од спомен зидова постављена и спрска застава захваљујући породици Јовановић.
Оно што је, међутим, најважније, све ове манифестације су реализоване заједничким снагама епархије Канадске, српске заједнице и ГК што представља добитну формулу успеха: црква, народ, држава.  Заједно смо јачи и то је у духу са нашим националним слоганом на који би увек требало да се позивамо: "Само слога Србина спашава". 


 Дан победе 9. мај - одавање почасти невино настрадалима у Другом светском рату, Торонто

             Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, генерални конзул Р. Србије у Торонту В. Петковић, положио је венац у Холокауст меморијалном центру у Торонту, који је, између осталог, посвећен и пострадалима у логору Јасеновац.
                 Меморијални центар је подигло „Канадско удружење Јад Вашем“ (Canadian Society for Yad Vashem) које је основано 1986. године у циљу очувања сећања на злочине почињене над Јеврејима у концентрационим логорима током Другог светског рата, подучавању млађих нараштаја о страшном периоду историје као и о поуци да се овако нешто никада више не понови. Меморијални центар су осмислили оснивачи „Канадског удружења Јад Вашем“ који су преживели холокауст, Дејвид Смусковиц и Питер Силверман. У финансирању изградње Центра учествовали су и појединци из српске заједнице у Торонту.
                У подножју стуба са вечном ватром исписана су имена свих концентрационих логора из Другог светског рата, међу којима је и Јасеновац. Име овог логора уклесано је великим словима и на једној од стаза које воде ка централном споменику - обелиску.
            Вечни меморијални пламен запаљен је 1991. године, а зидови сећања су постављени 2001. године. Историјска прича о холокаусту угравирана је у осам меморијалних зидова. На једном од њих су исписана имена нејевреја који су спашавали Јевреје од страдања, а поред њихових имена су и заставе држава чији су били грађани. Међу заставама налази се и српска поред имена породице Јовановић.
                 ГК В. Петковић је венац са поруком: „Honoring the Innocent Victims, May 9th, 2019. Consulate Genral of the Republic of Serbia“, поставио испод натписа логора Јасеновац и минутом ћутања одао пошту.


 Комеморација жртвама агресије НАТО на Савезну Републику Југославију 1999. године у Генералном конзулату Републике Србије у Тоорнту

           У Генералном конзулату Р. Србије у Торонту, одржана је комеморативна манифестација у спомен жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, са освртом на погром на Косову и Метохији 2004. године.
           Генерални конзул В. Петковић је у свом излагању рекао да је пре 20 година почелa НАТО агресија на Савезну Републику Југославију која је уследила након неуспелих преговора у вези са решењем кризе на КиМ у Рамбујеу и Паризу у фебруару и марту 1999. године. Током преговора, Скупштина СРЈ је донела одлуку да не прихвати договор о присуству страних трупа у својој територији, након чега је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана издао наређење за почетак ваздушних напада, што је заправо била објава рата. Понуђени споразум је био врста ултиматума, у извесном смислу, као ултиматум којим је Аустро-Угарска  затражила од Краљевине Србије да дозволи присуство страних инспектора на српској територији. У оба случаја карактеристичан је захтев за присуством страних истражних органа и војне силе на територији суверене државе, што је било и остало неприхватљиво за нашу земљу.
            Двадесет и четвртог  марта 1999. године, у 19.45 часова, на више локација у Србији почели су напади ракетама и авијацијом, а Југославија је исте ноћи прогласила ратно стање. Током 11 недеља колико је трајало бомбардовање, погинуло око 2.500 цивила, од којих 79 деце, и 1.008 припадника оружаних снага СРЈ.
            Осим тога, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти, што је не само успорило, већ и уназадило српску привреду.
            НАТО агресија била стравичан злочин према српском народу, која по својим последицама још увек траје. Било је пуно примера бомбардовања цивилних мета и колона избеглица што не може да се подведе под „колатералну штету“ јер је „из ваздуха могло да се установи  да то нису били војни циљеви“.
            Иако је НАТО пропаганда желела да војну акцију прикаже као део активности за разрешењем кризе на КиМ, управо су међу највише страдалим цивилима били становници наше јужне покрајине албанске нционалности, који су бежали у избегличким колонама у правцу централне Србије. У таква два напада, страдало је чак 30 новорођених беба од укупног 185 жртава, што је, поред страдања Милице Ракић и друге недужне деце и цивила био нечувен злочин у модерно доба на тлу Европе.
            Прошле године Скупштина Србије формирала је Комисију за истрагу НАТО бомбардовања 1999. године, и утврђивање последица по здравље грађана Србије и на животну средину.
            У другом делу излагања ГК Петковић се осврнуо на погром Срба са КиМ 2004. године, који је уско повезан са догађајима из 1999. године, као и последицама по каснији ток догађаја у овој нашој јужној покрајини.
           На крају предавања, присутни гости су имали прилику да погледају изложбу фотографија које сведоче о стравичним људским и материјалним последицама НАТО агресије на нашу земљу.


 "Десетa конференције медицинске дијаспоре“ у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године

              Под покровитељством Њ.К.В. принца Александра и Њ.К.В принцезе Катрине у току је процес организовања „Десете конференције медицинске дијаспоре“, у Београду од 20. до 22. јуна 2019. године.
              Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.
              Поред Министарства спољних послова Републике Србије, партнери у организацији Конференције су и Министарство здравља Републике Србије, Светска здравствена организација, Медицински факултет Универзитета у Београду, Универзитетска дечија клиника, Лекарска комора Србије и Краљевски медицински одбор.
              Свечано отварање Конференције предвиђено је у хотелу „Хилтон“ у Београду, у четвртак 20. јуна 2019. године у 9:00 сати. Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова господин Ивица Дачић званично ће се обратити лекарима који присуствују Конференцији.
              Пријем за све учеснике Конференције биће одржан 20. јуна 2019. године у Краљевском двору, након чега следи вечера у част предавача и партнера у организацији манифестације.
              Вебсајт „Десете конференције медицинске дијаспоре“ налази се на интернет адреси www.sdm.rs.

___________________________________________________________________________________________________Конкурс за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова

Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.
На конкурсу учествују пројекти који се могу сврстати у једну од следећих ОБЛАСТИ:
На пријавном формулару обавезно је назначити област скраћеном формулацијом области.
Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту – скраћено: ШКОЛЕ.
Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама Срба изван матичне државе – скраћено: КЊИГЕ.
Подршка организовању манифестација, омладинско – спортских и културно – уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави– скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ.
Подршка пројектима медија, медијске писмености и дигиталне комуникације који су намењени Србима изван матичне државе – скраћено: КОМУНИКАЦИЈА.
Подршка пројектима издавачке и књижарске делатности који јачају везе и матичне државе и Срба у иностранству – скраћено: ИЗДАВАШТВО.
Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Р. Србије и Срба изван матичне државе (правна помоћ, статусна подршка у матичној и држави пријема, подршка организовању, истраживања) – скраћено: СТАТУС.
Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Р. Србије и Срба изван матичне државе – скраћено: ЕКОНОМИЈА.
Право учешћа на конкурсу имају:
1) организације у дијаспори;
2) организације чије је седиште у  Републици Србији.
Право учешћа на конкурсу немају:
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава;
2) појединци;
3) привредни субјекти.

Обавезна документација:
Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:
Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву –потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;

За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.

За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.

Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.

Пожељна пратећа документација:
Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
Остала писма препоруке.

Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2020. године.
Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.
Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs. 13. марта 2019. године, и у листу ,,Вести”.

Рок и начин достављања пројеката:
Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 01. априла 2019. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.
Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до 50.201.000 (словима: педесет милионадвеста једна хиљада ) динара и то: 5.000.000. (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и 45.201.000 (словима: четрдесет пет милиона двеста једна хиљада) динара за програмске активности 0002.
Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.
Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.

Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.
Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.

Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле  пројекте и утврдити предлог Одлуке за суфинансирање пројеката. Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.
________________________________________________________________________________________________Пријем поводом Дана државности Републике Србије у Мисисаги, фебруар/март 2019

            Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, организовао је пријем са коктелом у Српском културном центру при „Храму свих српских светитеља“, 4. марта 2019. године од 7- 9:30 часова.
            Пријему су присуствовали владика канадске епархије др Митрофан са свештеницима, министар рударства и енергетике Републике Србије Александар Антић са делегацијом, амбасадор РС у Канади Михаило Папазоглу, амбасадор Канаде у РС Кати Чаба, посланик онтаријског Парламента Том Ракочевић, потпуковник канадске полиције Ненси Сју, чланови конзуларног кора, као и бројни, угледни чланови српске дијаспоре, представници удружења, асоцијација, хуманитарних организација.  Пријему је присуствовао и председник Српске националне академије у Канади Ж. Брестовац, добитник златне медаље на основу Указа председника Р. Србије, бројни новинари најважнијих српских медија у Онтарију „Српска телевизија Торонто“, „Новине“, „САН“, „Вести“, „Источник“ и др.
             Организацију пријема, подржао је клуб спонзора, који је за ову прилику основан на иницијативу ГК В. Петковића, а чланови клуба су власници компанија: Modular Homes, Advanced Coatings, Zoran Kitchens and Bath INC, Delta B Electronic INC, 747 Travel Toronto, JIT Road Transportation, Pirlitor Machine and Tool LTD, Zoran Properties INC, Interex Constructions INC, Esbee Construction CORP и Royal Meats Barbeque. Свечаности су присуствовали и други канадски и српски привредници, као и председник и чланови канадско-српског удружења привредника “CANSEE” (Canadian Serbian Business Association).
             Након што је хор „Свети Сава“ отпевао српску и канадску химну и владика др Митрофан благословио присутне, према редоследу излагања, генерални конзул В. Петковић је, као домаћин прославе, поздравио угледне госте, захвалио се канадској епархији СПЦ и спонзорима који су допринели организацији прославе Дана државности Републике Србије, као и свим присутним гостима и колегама из конзуларног кора. Укратко је изложио о околностима доношења првог српског Сретењског Устава из 1835. и његову важност за каснији развој наше државе и друштва. Истакао је задовољство досадашњом, веома успешном, сарадњом ГК РС, епархије канадске и српске заједнице у правцу подизања нашег угледа и важности у канадском друштву.
             Амбасадор М. Папазоглу је истакао важност развоја српско-канадских политичких и економских односа и у том правцу допринос српске дијаспоре, истакавши, између осталог, значај активности „Корпорације Никола Тесла“ из Хамилтона које су допринеле да један од највећих булевара у том делу Онтарија носи име нашег славног научника Н. Тесле. Истакао је значај и других српских удружења, као и почасних конзулата на унапређењу положаја српске заједнице у Канади. Посебно се захвалио канадско-српском удружењу привредника “CANSEE” на континуираном раду у правцу развоја привредних односа две земље.
            Специјалан гост, министар А. Антић се захвалио на топлој добродошлици рекавши да се тамо где има Срба „увек осећа као код своје куће“. Рекао је да је Србија у својој богатој историји пролазила кроз многе тешке тренутке и да ни сада није ослобођена суочавања са одређеним проблемима, али да је одлучна да пронађе најбоља решења у складу са славним историјским и културним наслеђем. Истакао је компаративне предности инвестирања у привреду наше земље које су препознале велике светске компаније, међу којима су и канадске. У том правцу, информисао је да је приликом посете Међународном сајму рударства и енергетике у Торонту, одржаном 2-6. марта о.г., имао више корисних и конструктивних састанака са канадским и онтаријским привредницима који су заинтересовани за сарадњу и улагање у српску привреду.
             Канадска амбасадорка у Београду К. Чаба је, на врло добром српском језику, честитала Дан државности и захвалила организатору пријема и присутнима на позиву и прилици да се још једном увери у традиционално српско гостопримство. Истакла је да је професионално и приватно веома задовољна што је добила прилику да службује у Србији и тако ближе упозна српски народ и његову традицију и културу. Истакла је уверење да ће српско-канадски односи, који су традиционално веома добри, имати даљи успон на политичком и економском плану, а у томе, уверења је, доприноси и значајна српска дијаспора у Канади.
             Члан онтаријског Парламента Т. Ракочевић (трећа генерација српских досељеника из ЦГ, рођен у Канади) након што је поздравио министра Антића и друге угледне госте, евоцирао је успомене из детињства у окружењу старијих укућана који су говорили српски језик, одлазили у цркву и описивали родни крај са великом љубављу. Рекао је да никада није заборавио своје порекло и да и даље, великим делом, осећа припадност српској заједници у Канади.
              Након говора, одржан је кратак културно-уметнички програм са фолклорним играма, а затим су гости позвани да погледају изложбу фотографија културне баштине Србије са посебним освртом на српске цркве и манастире на КиМ.

________________________________________________________________________________________________Додела председничког одликовања господину Жарку Брестовцу

 

Указом председника Републике Србије, господина Алкесандра Вучића, златном медаљом за заслуге у области јавног и културног живота, одликован је господин Жарко Брестовац.

Господин Жарко Брестовац је један од најпознатијих чланова српске заједнице у Канади, кога красе особине патриоте, хуманисте, филантропа и донатора.   Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години

MИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписује
К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2019. години


Предмет конкурса је: суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Општи циљ конкурса је: подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.
Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности.

Конкурс преводи 2019 - формулар СРБ.doc
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-

________________________________________________________________________________________________ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВЕТИ КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ

                 Држављани Федерације Свети Китс и Невис и Републике Палау, носиоци свих врста пасоша, могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет дана (180) дана, уколико за то не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. 
                 Ова одлука ступа на снагу 25. јануара 2019. године.

___________________________________________________________________________________________________ПРЕДАВАЊЕ И ФОТО ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ КАНАДСКИХ МЕДИЦИНСКИХ МИСИЈА У СРБИЈИ И НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ТОРОНТУ, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СТОГОДИШЊИЦЕ ПОТПИСИВАЊА ПРИМИРЈА 11. НОВЕМБРА 1918. ГОДИНЕ

          Слика лево: ГК РС В. Петковић приликом отварања фото изложбе на Медицинском факултету; Слика десно: Председник Српске националне академије Канаде Жарко Брестовац и ГК РС В.Петковић приликом полагања венца испод спомен-обележја припадницима канадског медицинског корпуса на Медицинском факултету Универзитета у Торонту 

        Део слушалаца на предавању (у првом реду ГК Р. Кореје, ГК Молдавије, ГК Мађарске, ГК Грчке, у позадини ГК Аустрије, представник ГК РФ, начелник војно-полицијске академије канадских оружаних снага и др). 

          Слика лево: ГК РС В. Петковић током уводног излагања на предавању; Слика десно: Професор историје др Рајко (Реј) Радојевић, испред Српске националне академије Канаде, током свог излагања на предавању у сали Медицинског факултета Универзитета у Торонту.

ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СТОГОДИШЊИЦЕ ПОТПИСИВАЊА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

     Свечаност обележавања 100-годишњице потписивања примирја у Првом светском рату под називом ``Канадске медицинске мисије у Србији и на Балканском фронту у Првом светском рату``, одржана је 7. новембра о.г. на Медицинском факултету Торонто универзитета, у организацији Генералног конзулата РС у Торонту и „Српске националне академије Канаде“. У оквиру свечаности организовано је тематско предавање и изложба ратних фотографија.
        Свечаности су присуствовали представници канадских удружења војних ветерана, чланови конзуларног кора, представници Епархије канадске СПЦ, угледни чланови српске дијаспоре, професори и студенти са Торонто универзитета, Јорк универзитета, Рајерсон универзитета  и други гости.
        Генерални конзул В. Петковић је у име Владе Р. Србије и ГК РС одао пошту и положио венац испред спомен-плоче коју је осамдесетих година прошлог века „Српска национална академија Канаде“ поставила у холу Медицинског факултета Торонто универзитета у част чланова канадског медицинског корпуса који су, у оквиру области свог деловања, дали допринос савезничкој победи на Солунском фронту, лечећи српске цивиле и српске и савезничке  војнике. Међу канадским добровољцима био је и Лестер Пирсон, премијер Канаде од 1963-1968. и добитник Нобелове награде за мир 1957. године за оснивање војних мировних снага УН.
        Генрелани конзул Републике Србије у Торонту, Василије Петковић је у уводном излагању указао на спону која историјски повезује српски и канадски народ и баца светло на учешће канадских добровољаца у медицинском корпусу на Солунском фронту. Ове храбре и хумане жене и мушкарци, као и једна од најзначајнијих канадских личности, некадашњи премијер Лестер Пирсон, на војни позив или добровољно, напустили су миран живот у Канади да би дошли и, у ратом погођену, Србију и заједно са рањеницима, у оскудици хране, лекова и медицинских апарата, пролазили Албанску голготу и на себи својствен начин учествовали на Солунском фронту. Већина њих је срећом преживела ратне страхоте, али су неки, на жалост, нису преживели, погинувши или настрадавши од тешких болести и зараза, истих оних од којих су лечили српску војску. 
      Генерални конзул Василије Петковић је истакао чињеницу да већина Канађана, нажалост, није упозната са историјским подацима о великој хуманости својих суграђана и предака у Србији за време Првог светског рата, али да Срби у Србији и Канади, као и држава Србија нису заборавили њихову испружену руку и помоћ, онда када је она била најпотребнија. Поред плоче захвалности на Медицинском факултету Торонто универзитета, Српска национална академија Канаде је, такође, поставила и спомен-плочу у Музеју српског лекарског друштва у Београду на којој је на енглеском и француском језику написано: „Канађани, хвала вам“.
      На крају свог излагања, ГК Петковић је представио присутнима „Рамонду сербику“ или "Рамонду Наталију" и упознао присутне о њеном историјату и значењу као симбола препорода и васкрснућа српске војске након натчовечанских напора, Албанске голготе и славног пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.
       У име „Српске националне академије Канаде“ проф. др. историје Рајко Реј Радојевић (живи и ради у Канади више од 50 г.) одржао је исцрпно предавање на тему српског учешћа и доприноса у Првом светском рату као и учешћа канадског медицинског корпуса на Солунском фронту. Изнео је историјски доступне и потврђене податке о именима и биографијама пре, током и после рата свих канадских добровољца у оквиру медицинског корпуса.
По завршетку предавања, гости су разгледали изложбу ратних фотографија у свечаном холу Медицинског факултета на којима су приказани српски војници и рањеници, пробој Солунског фронта и слике канадских добровољаца међу којима и Л. Пирсона.
       Свим посетиоцима уручен је каталог са кратким освртом на одржано предавање и изложбу са фотографијама, а ВИП званицама поклоњена је и књига на енглеском језику „Србија 1914-1918, храбри савезник“ заједно са значком „Рамонда сербика“.
 

Рамонда Сербика или Наталијина Рамонда 

                                                           

Такође, позната као Српска Рамонда и Српски цвет Феникс, је врста у породици Gesneriaceae породице. Један је од ретких европских представника ове породице, који се налази у југоисточној Европи - јужном Балкану.

Цвет је открио Јосиф Панчић 1874.године, у близини града Ниша у Србији, а научно га је описао Сава Петровић, познати српски лекар 1884. године.

Цвет Рамонда Сербика је познат по својој способности да оживи када се залије, чак и када је потпуно осушен. Због тога се овај цвет сматра симболом борбе и васкрсења српске војске након епохалног повлачења преко албанских планина током Првог светског рата, све до  Грчке,.

Носећи  Рамонду Сербику, сећамо се и поштујемо српске и савезничке жртве и Дан примирја у Првом свјетском рату. Овај цвет има исто или слично значење као британски црвени цвет мака или француски плави различак.

Друго име Наталијина Рамонда, дато је по Наталији Обреновић, која је била краљица Србије од 1882. до 1889. године, као супруга краља Милана I Обреновића.

Зелена и црна позадина Рамонде Сербике представљају боје Албанске споменице, која се додељивала војницима који су учествовали у Великом рату и у Албанској голготи.
 Уручење Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије у Генералном конзулату, јул 2018. године

Са уручења Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије заслужним Србима у Канади.  Добитници (у средини) Жарко Брестовац-"Златна значка" и у име Српске националне академије (СНА)-"Повеља", Гордана Лаковић, генерални секретар СНА, јул 2018. године.  

 

Добитници Златне значке и Повеље, Жарко Брестовац и у име СНА Гордана Лаковић, генерални секретар, јул 2018. године.

 

Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије држи уводну реч приликом уручења Златне значке и Повеље, јул 2018. године.

 

Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије уручује репродукцију портрета Карађорђа Василију Петковићу, генералном конзулу Републике Србије у Торонту, јул 2018. године    Начин плаћања таксе за конзуларне услуге

Поштовани грађани Републике Србије, поштовани корисници услуга Генералног конзулата Републике Србије у Торонту,

Ради побољшања услуга Генералног конзулата, обавештавамо Вас да je, почев од 15. новембра 2017. године плаћање конзуларних такси могуће искључиво дебитном картицом (не кредитном), преко инсталираног ПОС терминала на шалтеру Генералног конзулата. Готовинске уплате се неће примати.  Уколико странка не поседује дебитну картицу, на шалтеру генералног конзулата ће добити писано упутство за уплату конзуларне таксе преко банковног рачуна.  

За лица која живе и раде у удаљеним деловима јурисдикцијског подручја овог генералног конзулата (Манитоба и Саскачеван), конзуларне таксе могу бити плаћене путем Money Order или Certified Cheque, и то само за конзуларне услуге које не подразумевају лично присуство у Генералном конзулату. 

С поштовањем, вама на услузи,

Генерални конзулат Републике Србије у ТоронтуО ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ

Република Србија односима са дијаспором и Србима у региону придаје изузетан значај о чему најбоље сведоче Декларација Владе Републике Србије о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса (2006. г.), Закон о дијаспори и Србима у региону (2009. г.) и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону (2011. г.).

Министарство спољних послова Републике Србије, преко мреже својих ДКП у свету, свим својим расположивим капацитетима, материјалним и људским ресурсима, и дипломатским инструментима, чини све напоре да изиђе у сусрет потребама својих држављана и исељеника нашег порекла у страним државама и помогне у очувању њиховог националног идентитета, језика, културе и обичаја. Кроз пружање ефикасне и квалитетне конзуларне заштите и услуга, организовање образовања и информисања на матерњем језику, помоћ у оснивању и раду клубова и удружења, њиховом повезивању са пословним и другим субјектима у матици, подстичу их на међусобну сарадњу, интензивирање контаката и односа са матицом и непрекидно раде на унапређењу њихових свеукупних привредних, научних, културних, информативних, спортских и других веза са матицом.

Наша жеља је да српска дијаспора у свету и Срби у региону у ДКП Републике Србије виде "своју кућу", којој треба да се обрате за помоћ и решавање својих проблема у страној држави, добију информације о матици и остваре своје образовне, културне и друге појединачне и групне интересе. Такође, ДКП Републике Србије су адреса на којој могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима у Републици Србији, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне сарадње.

Информације на веб страницама Министарства спољних послова и ДКП Републике Србије намењене дијаспори и Србима у региону треба да пруже основне информације, олакшају међусобни контакт и буду подстицај за нашу даљу сарадњу.

 

 

Више информација о дијаспори можете пронаћи ОВДЕ.Вести
Преминуо Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ОД 18. МАЈА ДО 01. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ
ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
У ЧАСТ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 15. ФЕБРУАРА 2020. ГОДИНЕ - НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕДСТАВЉЕН СРПСКО-КАНАДСКИ ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСТ И КУЛТУРУ "ЉУДИ ГОВОРЕ"
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
ИЗЛОЖБА ОРДЕЊА, ПОВЕЉА, ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
Одлука о укидању виза за држављане Јерменије
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија
Дан победе 9. мај - одавање почасти невино настрадалима у Другом светском рату, Торонто
Комеморација жртвама агресије НАТО на Савезну Републику Југославију 1999. године у Генералном конзулату Републике Србије у Тоорнту
"Десетa конференције медицинске дијаспоре“ у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године
Конкурс за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова
Пријем поводом Дана државности Републике Србије у Мисисаги, фебруар/март 2019
Додела председничког одликовања господину Жарку Брестовцу
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ СВЕТИ КИТС И НЕВИС И РЕПУБЛИКЕ ПАЛАУ
ПРЕДАВАЊЕ И ФОТО ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ КАНАДСКИХ МЕДИЦИНСКИХ МИСИЈА У СРБИЈИ И НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ТОРОНТУ, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СТОГОДИШЊИЦЕ ПОТПИСИВАЊА ПРИМИРЈА 11. НОВЕМБРА 1918. ГОДИНЕ
Уручење Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије у Генералном конзулату, јул 2018. године
Начин плаћања таксе за конзуларне услуге
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Архива вести