| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време

Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON, M4P 3A2 (
Lokacija-Mapa)

Телефон: +1 (416)483-1080

Факс:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

 

Конзуларна надлежност    |     Почасни конзули


Драги земљаци и посетиоци,

             Хвала што се се одлучили да посетите Интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Торонту.
            Уколико живите и радите у Онтарију, Манитоби или Саскачуану, можете се обратити вашем Генералном конзулату у Торонту у вези са свим питањима о Србији и конзуларним услугама, укључујући и издавање виза за улазак у Републику Србију.
      Интерент презентација нуди широк спектар информација о конзуларним, друштвеним, политичким, економским, комерцијалним и културним догађањима.
              Информације о српским клубовима и удружењима, која се налазе на јурисдикцијском подручју Генерланог конзулата Републике Србије у Торонту су такође доступне.
          Ваши коментари и повратне информације о нашим конзуларним услугама су добродошле. Ради даљег унапређења рада Генералног конзулата у области пружања конзуларних услуга, Ваше примедбе, предлози и идеје су врло важни за нас. Зато вас молим да нас контактирате путем нашег мејла или преко бројева наших телефона, који се могу пронаћи на Интернет презентацији Генералног конзулата или записивањем ваших импресија у Књигу утисака, у просторијама Генералног конзулата.
          Молим вас, такође да, ради бољег упознавања ваше земље и старе домовине, наше Србије, посетите Интернет портал  http://culture.serbia.travel.
              Најискреније се надам да ће Интернет презентација Генералног козулата Републике Србије у Торонту, као и пружене конзуларне услуге, бити Ваше практично и лепо искуство.
              Искрено Ваш,
                                                   

Василије Петковић
генерални конзул


ИЗДАВАЊЕ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

             Генерални конзулат Републике Србије у Торонту приликом пријема захтева за издавање пасоша Републике Србије, до сада је прихватао изводе из матичних књига рођених (ИМКР, родне листове) који су издавани у бившим републикама СФРЈ, за лица која нису извршила упис у матичне књиге рођених Републике Србије.
                     Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за замену пасоша Републике Србије, обавештавамо вас да, уколико у претходном периоду нисте извршили упис у матичну књигу рођених Републике Србије, учините то без одлагања, будући да ће полицијске управе, које буду решавале по захтевима за пасоше, захтевати податке o извршеном упису у матичне књиге које се воде на територији Републике Србије.


   НАСЛЕДНЕ ИЗЈАВЕ И ПУНОМЋЈА

Имајући у виду да се за оверу наследних изјава и пуномоћја, чији су предмет непокретности, одређени број стрнака и даље обраћа канадским јавним бележницима, скрећемо пажњу да услед измена у пороцедури, наследну изјаву у вези са оставинским поступком који се води у Републици Србији, као и пуномоћја за промет непокретности (купопродаја, поклон и сл. ), на територији Канаде можете оверити само у Генералном конзулату Републике Србије у Торонту и Амбасади Републике Србије у Отави.  Детаљне информације можете пронаћи кликом на ово страници.    


ОБАВЕЗЕ ВОЈНИХ ОБВЕЗНИКА КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

               Лица која бораве на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Торонту подлежу обавези увођења у војну евиденцију. Увођењем у војну евиденцију војни обвезник је регулисао војну обавезу.
               У циљу регулисања војне обавезе, у војну евиденцију Генералног конзулата Р. Србије у Торонту уводи се:

- лице које стално борави у иностранству, у календарској години у којој навршава 18 година, као и лице старијег годишта које из било којег разлога није уведено у војну евиденцију.

- лице које је отпутовало у иностранство на боравак дужи од једне године. То лице је дужно да се у року од 30 дана од преласка државне границе пријави надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

              За увођење у војну евиденцију подносе се следећа документа:
- копија пасоша Републике Србије
- доказ о адреси у Канади (идентификациони докумет са адресом становања, нпр. возачка дозвола)
- попуњен формулар за увођење у војну евиденцију (prijavaVO.doc).
- конзуларни трошкови у износу од 4 долара се плаћају искључиво дебит картицом

               За држављанина Републике Србије који није служио војни рок, Центар Министарства одбране Републике Србије за локалну самоуправу ће, по службеној дужности, донети решење о превођењу у резервни састав када то лице наврши 30 година.Решење о превођењу у резервни састав за држављанина млађег од 27 година биће дато на његов захтев под условом да испуњава услове из члана 44 и 66, став 4 Закона о радној, војној и материјаној обавези.
               Ако је лице које поседује двојно држављанство одслужило војни рок у другој земљи чије држављанство поседује, може поднети захтев за превођење у резервни састав Војске Републике Србије.


 


 
 
 
Одлука о укидању виза за држављане Јерменије

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела 24. октобра 2019. године Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије. На основу Одлуке, носиоци обичних пасоша Републике Јерменије могу, без визе, да бораве на територији Р. Србије највише 90 дана у периоду од 180 дана, рачунајући од датума првог уласка. Одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године.


ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

        Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године, донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.
       Одлуке о суфинансирању пројеката могу да се преузму на следећим elektronskim адресама:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf


 


Подизање заставе Републике Србије испред Парламента Онтарија

                 Повод за одржавање церемоније подизања државне заставе Републике Србије је долазак и насељавање првих Срба у Онтарио и град Торонто. Овај догађај представља спону између првих српских досељеника, вас као њихових наследника који живите и радите у Канади и матице земље Србије коју ниједна генерација исељеника није заборавила, већ је остала у тесној вези, помажући и чувајући сећање на своје порекло.
                Од првих досељеника па све до данашњих генерација изградила се организована, образована и освешћена српска заједница, која својом очуваном културом и идентитетом доприноси развоју Канаде, али у исто време, прави нераскидиву спону између Канаде и Србије и српских земаља.
Према званичним подацима онтаријске асоцијације мулти-културалног и историјског регистра, као и статистичког завода Канаде, први Срби су се доселили почетком 20. века. Они су радили углавном на северу провинције, а према историјско-статистичким подацима, забележено је да је први Србин, који се населио у Торонто био извесни Сремац Херцег у августу 1903. године, догађај који смо изабрали да обележимо подизањем државне заставе Републике Србије. Прва парохија СПЦ у Онтарију је основана у Хамилтону 1913. године. 
                Због констаног увећавања српске заједнице у Онтарију, указала се потреба за отварањем генреланог конзулата.
                Први југословенски генерални конзулат у Торонту, отворен је 1953. године, који је у то време заступао интересе СФРЈ, а коначно, после распада савезне државе и заједнице Србије и Црне Горе, почев од 5. јуна 2006. започиње са радом Генерални конзулат Републике Србије у Торонту, служећи грађанима Републике Србије и свим Србима који живе и раде на јурисдикционом подручју овог ГК. 
Захваљујући патриотизму, истрајности и опредељености српске заједнице у Онтарију и Канади, у Торонту је 26. октобра 2004. једна улица добила име "Београдске баште" или ``Beograd Gardens``, чиме је указано поштовање главном граду Републике Србије. Споменик једном од највећих светских научника Србину Николи Тесли на Нијагариним водопадима подигнут је 9. јула 2006.године, а у јулу месецу 2016. године, један од највећих булевара у Хамилтону је, такође, добио назив по овом српском и светском научнику.   
Савремена српска заједница у Онтарију има добру организациону шему која се огледа у постојању епархије Канадске, мноштву удружења, организација, асоцијација, културно-уметничких друштава, хуманитарних организација, спортских друштава, ауто и мото клубова и свака на свој начин обележава, чува и промовише основне српске вредности.
                Српска заједница у Онтарију спада у групу и најактивнијих српских заједница у свету.  О томе говоре многа признања која су организације и појединци добили као награду за њихова остварења, али и као подстрек за њихов даљи рад.
                Само ове године, КПЗС је доделила шест признања и то златне значке Драгани Вараклић, председници СКУД Опленац и председници хуманитарне организације Стара Рашка, Јасмини Вучуровић, диригенту хора Кир Стефан Србин,Рајко Радојевић, професор историје, Гордани Лаковић, књижевници и хуманитарном раднику, док су повеље КПЗС додељене Академији српске народне игре и дневном листу „Новине“ из Торонта. 
                Српска заједница у Онтарију може да се подичи са неколико репрезентативних КУД и хорова, чији су наступи на професионалном нивоу: СКУД Опленац, Академија српске народне игре, хор Кир Стефан Србин, хор Свети Арсеније Сремац из Витбија, као и друга уметничка друштва широм Онтарија. Сви они заједничким снагама доприносе неоспорном и све снажнијем присуству српске заједнице у канадском друштву и својим активностима промовишу српско наслеђе и културу на најлепши могући начин.
                ГК РС у Тотонту се, такође, труди да заједно са српском заједницом допринесе својим активностима промоцији српског култуно-историјског наслеђа. Од средине 2017. године до данас, ГК је установио четири догађаја која су добила или ће добити карактер годишњих манифестација. У новембру 2017. и 2018. године у сарадњи са СНА, започели смо са обележавањем Дана примирја у Првом светском рату, подсећајући на учешће канадског медицинског корпуса на Солунском фронтуна Медицинском факултету Универзитта у Торонту. Са епархијом Канадском, ГК је у фебруару 2018. организовао је заједничку свечаност Светосавске академије и Дана државности Р. Србије у Изабел Бејдер театру, а у марту ове 2019. године, у Културном центру храма „Сабора свих српских светитеља“ у Мисисаги, ГК РС је поново у сарадњи са епархијом Канадском, али и уз свесрдну помоћ групе ентузијаста из српске заједнице, који су заслужни и за данашњу манифестацију, огранизован је веома добро посећен пријем поводом Дана државности РС. 
                Поводом Дана победе 9. маја ове године ГК је положио венац и одао пошту невино настрадалима у Другом светском рату у јеврејском споменичком комплексу у Ерл Бејлс парку у Норт Јорку, у којем је поред назива свих концентрационих логора, исписан и назив концентрационог логора Јасеновац.  У споменичком комплексу је на једном од спомен зидова постављена и спрска застава захваљујући породици Јовановић.
Оно што је, међутим, најважније, све ове манифестације су реализоване заједничким снагама епархије Канадске, српске заједнице и ГК што представља добитну формулу успеха: црква, народ, држава.  Заједно смо јачи и то је у духу са нашим националним слоганом на који би увек требало да се позивамо: "Само слога Србина спашава". 


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова