| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време - рад са странкама
Понедељак - петак:10:00 – 16:00 часова
 

Празници
Адреса
40 Eglinton Avenue East, 7th floor, unit 701
Toronto, ON   M4P 3A2 (Локација/Мапа)

Телефон: +1 (416)483-1080

Факс:       +1 (416)483-1847

Е-mail: gkrstoronto@rogers.com

Конзуларна надлежност | Почасни конзули

 


                 

  

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е 

3. јул 2020.године

Због актуелне ситуације око пандемије корона вируса, као и због ванредног стања и ограничавајућих мера које је увела влада провинције Онтарио, Генерални конзулат Републике Србије у Торонту је у обавези да поштује епидемиолошке протоколе провинције Онтарио. С тим у вези, обавештавамо вас о следећем:

1. Пријем странака се врши искључиво у заказаним терминима;

2. Заказивање термина се врши путем е-маила Генералног конзулата gkrstoronto@rogers.com  или позивом на број телефона 416.483.1080.  Ако странка позове Генерални конзулат телефоном, уколико се не јави оператер, молимо да после звучног сигнала на аутоматском снимачу, у поруци обавезно остави разговетно изговорено име и презиме и број телефона или мејл на које ће службеници Генералног конзулата узвратити позив или одговорити на мејл у најкраћем року;

3. У просторијама Генералног конзулата дозвољен је истовремен боравак највише две особе (осим када су у питању малолетна деца која морају бити у пратњи родитеља). Странке које дођу пре заказаног термина сачекаће испред зграде у којој се налази Генерални конзулат, јер правила управе пословне зграде у којој је Генерални конзулат смештен, не дозвољавају задржавање у просторијама зграде.

Молимо странке да поштују заказане термине. Уколико дође до кашњења, странка ће свакако бити примљена и услужена, али након што последњој заказаној странци тог дана буде пружена услуга.

Генерални конзулат  ће бити у могућности да пружи  конзуларне услуге само странкама са заказаним терминима.

4. Свако лице које улази у просторије Генералног конзулата мора да има заштитну маску за лице и одговарајуће рукавице;

5. Имајући у виду ограничење у раду Генералног конзулата, услед одлука владе Отнарија и у складу са мерама за заштиту здравља, уз жељу да пружимо све врсте конзуларних услуга, молимо да на време планирате и ускладите своје обавезе и активности са расположивим терминима пријема странака у Генералном конзулату Републике Србије у Торонту.

Захваљујемо на разумевању.


 


 
 
 
Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2020. године 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска  први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Слави се 15. септембра на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице окићени су Народном и Државном заставом Републике Србије. Овај празник ће бити заједнички обележаван у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима су Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Ванвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је реч о дану када је 1918. године после више од две године дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље које је окочано 1. новембра, за свега 45 дана.

„У јесен 1918. године, отпочео је пробој Солунског фронта. Мало ко од савезничких сила у I светском рату је тада могао и да претпостави да ће ово споредно ратиште ускоро добити такав значај, а да ће око 62 000 војника државе за коју многи више нису ни веровали да постоји, одлучити о исходу победе која је практично окончала Први светски рат“.

За опширније информације притисните на овде.

  


Дана Николе Тесле - 10. јул 2020. године у Нијагариним водопадима

10. јул 2020. године

У Нијагариним водопадима У Онтарију, обележен је 10. јул 2020. године - Дан Николе Тесле. Због актуелне ситуације везане за пандемију корона вируса, као и ванредног стања у Онтарију и изречених мера заштите, свечаност је имала незваничан караткер. 

Међутим, и поред ограничавајућих фактора, појавио се известан број људи из српске заједнице, као и деца из Српске школе Никола Тесла из Нијагаре у српским народним ношњама и са српским и канадским заставама.

На неформалној свечаности, поред њеног организатора и домаћина Борислава Живковића, директора Српске школе, присуствовали су и свештеник цркве Св. Ђорђа у Нијагари - Милорад Делић, посланик у савезном парламенту Канаде (МП) - Тони Балдинели, градоначелник Нијагариних водопада - Џим Диодати и генерални конзул Републике Србије у Торонт -  Василије Пектовић.

Део ученика из Српске школе Никола Тесла, директор Борислав Живковић, ГК РС Василије Петковић и свештеник Милорад Делић (поред споменика).

 

МП Тони Балдинели, градоначелник Нијагаре Џим Диодати, ГК РС у ТО Василије Петковић

ГК РС у ТО Василије Петковић и директор Српске школе "Никола Тесла" у Нијагари Борислав Живковић.


 


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ ПО ЈАВНОМ ПОЗИВУ ОД 18. МАЈА ДО 01. ЈУНА 2020. ГОДИНЕ

8. јул 2020. године

За више информација, молимо да се повежете ОВДЕ.

 


 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова