| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ

                                         Радно време

                      Понедељак-Петак 09,00-17,00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама) 10,00-13,00 часова

                                            Празници

                                             Адреса 

               40 Eglinton Avenue East, 7th Floor, Unit 701

                  Toronto, ON, M4P 3A2 (Локација-мапа)

                          Телефон: +1 (416) 4831080

                             Факс: +1 (416) 4831847

             Електронска пошта: gkrstoronto@rogers.com

 

        Конзуларне надлежности;            Почасни конзули

________________________________________________________________________________________________

ИЗДАВАЊЕ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

             Генерални конзулат Републике Србије у Торонту приликом пријема захтева за издавање пасоша Републике Србије, до сада је прихватао изводе из матичних књига рођених (ИМКР, родне листове) који су издавани у бившим републикама СФРЈ, за лица која нису извршила упис у матичне књиге рођених Републике Србије.
                     Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за замену пасоша Републике Србије, обавештавамо вас да, уколико у претходном периоду нисте извршили упис у матичну књигу рођених Републике Србије, учините то без одлагања, будући да ће полицијске управе, које буду решавале по захтевима за пасоше, захтевати податке o извршеном упису у матичне књиге које се воде на територији Републике Србије.

   НАСЛЕДНЕ ИЗЈАВЕ И ПУНОМЋЈА

Имајући у виду да се за оверу наследних изјава и пуномоћја, чији су предмет непокретности, одређени број стрнака и даље обраћа канадским јавним бележницима, скрећемо пажњу да услед измена у пороцедури, наследну изјаву у вези са оставинским поступком који се води у Републици Србији, као и пуномоћја за промет непокретности (купопродаја, поклон и сл. ), на територији Канаде можете оверити само у Генералном конзулату Републике Србије у Торонту и Амбасади Републике Србије у Отави.  Детаљне информације можете пронаћи кликом на ово страници.    

Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије

Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије, који је у примени од 3. априла 2018. године, прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев је могуће поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно до 3. априла 2019.године.

________________________________________________________________________________________________

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ТОРОНТУ СА ЗВАНИЧНИЦИМА

                                                      КАНАДЕ и ПРОВИНЦИЈЕ ОНТАРИО

                                           

Са Њ.Е. Елизабет Доудсвел,                     Са Њ.Е. Дагласом Фордом,                    Са Њ.Е. Тедом Арнотом,   

замеником гувернера Онтарија                  премијером Онтарија                           председавајућим парламента                                                                                                                                Онтарија     


 
 
 
Књижевно вече у Генералном конзулату - Представљање књиге "Кукасти над Србијом"

    

          У организацији ГК РС у Торонту и клуба часописа српских интелектуалаца „Људи говоре“ у просторијама конзулата одржано је 6. децембра 2018. године књижевно вече о роману аутора др Радомира Батурана „Кукасти над Србијом“.
            Радња романа посвећена је историјској личности, пилоту српске краљевске војске Ђорђу Стојановићу, који је током дванаест дана рата између Краљевине Југославије и фашистичке Немачке оборио три непријатељска авиона. Даљи ток догађаја, издаја Недићеве владе и капитулација краљевске војске доводи до тешких, личних траума главног јунака који је целим својим бићем био патриота и војник. Након изгнанства и живота у туђини, рехабилитован 80-тих година, главни јунак се враћа у своју домовину онда када је мислио да јој је поново потребан – приликом бомбардовања Србије од стране НАТО алијансе када и гине у једном од напада НАТО авијације на воз са српским цивилима. 
           У дебати о роману учествовали су писац и лектор Душица Ивановић, уједно и модератор вечери; професор светске књижевности Ђорђије Мучибабић; професор руске књижевности Никола Глигоревић и аутор романа др Батуран. Магистар Александар Бојичић извео је на акустичној гитари неколико композиција домаћих аутора.
         У уводној речи ГК Василије Петковић је истакао да је допринос територијално мале, али храбре, срчане и поносите Србије у оба светска рата био изузетано велики и да сећање на наше јунаке треба да сачувамо од заборава за будућа покољења. Роман „Кукасти над Србијом“ приказује животни пут обичног српског војника-пилота, његово морално и животно пропадање услед тешких историјских околности, али и уздизање у тренутку када схвата да можда може још једном, пред крај живота, да се поново нађе на бранику отаџбине.
Учесници дебате као и гости књижевне вечери су закључили да човек може да има само једну отаџбину где год да се налази – а то је она која му је у срцу.
        Нa крају књижевне вечери, др Р. Батуран је ГК В. Петковићу поклонио ауторски роман „Кустос мезезија“ са посветом: „Господину Василију Петковићу, генералном конзулу Србије у Торонту, у знак захвалности што је све књижевне вечери часописа „Људи говоре“ и његовог уредника помогао да се домаћински организују и сваку лично отворио и поздравио, поклањам овај аутору најдражи роман. За бивање душе српског народа и Србије, Радомир Батуран“.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова